Édesapjától kapott „Szent Katalin-szobrot” őriz otthonában Huszárik Kata

Inkább Katának, mint Katalinnak érzi magát a Jászai Mari-díjas színésznő, az M5 kulturális csatorna műsorvezetője. Huszárik Kata a Duna Névjegyek című műsorában beszélt arról, miért választották számára szülei ezt a keresztnevet és édesapjától, Huszárik Zoltán filmrendezőtől kapott különleges szobrot is megmutatta a nézőknek.
 

A Dunán hétköznap esténként látható Névjegyek című műsor a hagyományos keresztnevek jelentésével, kialakulásuk történetével, viselőjére gyakorolt hatásával foglalkozik. A Katalin keresztnevet bemutató adásból megtudhatták, hogy akkor lett népszerű, amikor a 4. században élt Alexandriai Katalint szentté avatták. A névhez gyakran társítanak bölcsességet, ez is Alexandriai Szent Katalin legendájához kapcsolódó vonás. A királyi család leszármazottja ugyanis megtagadta a római császár parancsát, hogy pogány isteneknek áldozzon, miután 50 filozófus, majd 200 katona kíséretében egy csábító próbálta jobb belátásra bírni, szavait olyan erővel ruházta fel Mihály arkangyal, hogy mindenki keresztény hitre tért miatta. Művészeti megjelenítésein elmaradhatatlan kellék a könyv, Szent Katalin ugyanis a tudományoknak szentelte magát.

A szent egy ilyen ábrázolását őrzi otthonában Huszárik Kata. „A szobor apukámtól van, és mivel egy könyvet tart a kezében, én mindig úgy tekintettem rá, hogy ez egy Szent Katalin szobor” – mutatta meg a műsorban édesapjától kapott közel ötven kilogrammos tárgyat Huszárik Kata.  A színművész, az M5-ön látható Multiverzum műsorvezetője arról is beszélt, családjukban öröklődött a névadás, anyukája édesanyja, valamint édesapja egyik nagymamája is Katalin volt. „Kata azért lettem, mert nem sokkal a születésem előtt játszotta édesanyám, Nagy Anna színművész Shakespeare A makrancos hölgyében Katát. Ő mondta, hogy legyek Kata, ami akkoriban nem volt önmagában létező név, hivatalosan tehát Katalin lettem. Ez utóbbi kimondva szép női név, de magamat inkább érzem Katának. Van benne egyfajta önfejűség, ami szerintem jellemző rám” – mesélte, hozzátéve, úgy gondolja, az embert meghatározza a neve.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

Olvasson tovább