Régi családi ereklyét őriz a Duna műsorvezetője

Fodor Imre a Csináljuk a fesztivált! házigazdájaként bizonyította, hogy szorosan kötődik a múlt értékeihez, szívesen nosztalgiázik. A közmédia új, Névjegyek című műsorában arra is fény derült, hogy otthonában és nevében is őrzi felmenői örökségét.
 

Több nemzedék óta meghatározó név az Imre a Fodor család életében. A Dal 2024 műsorvezetőjének édesapja és nagyapja is azonos néven született, mint ő. Számára a név nemcsak örökség, hanem irányjelző, hiszen elődei értékekkel ruházták fel. A Fodor Imre név neki felelősséget jelent, hiszen nagyapja a József Attila Színház alapító igazgatójaként, édesapja pedig a Magyar Televízió szórakoztató osztályának vezetőjeként viselte. Apai felmenői azonban nemcsak nevüket hagyták a tévésre.

„A nagyapám pipája mindig központi szerepet töltött be az otthonunkban, ma is a családi könyvszekrény éke. Mivel nem ismerhettem őt személyesen, nekem ez egy kapcsolódási pont volt hozzá. Bízom benne, hogy egy nap a fiam, Fodor Vince Imre szintén kiteszi majd a polcra ezt a családi ereklyét” – osztotta meg a Névjegyek című műsorban a Duna műsorvezetője.

A Dunán hétköznap esténként látható Névjegyek című műsor a hagyományos keresztnevek jelentésével, kialakulásukkal, viselőjére gyakorolt hatásukkal foglalkozik. A különböző nevek értelmezését, eredetét, hozzájuk kapcsolódó mítoszokat Pölcz Ádám nyelvész, egyetemi oktató mutatja be, közéleti személyiségek – mások mellett Csepregi Éva, Esztergályos Cecília, Oszvald Marika vagy Pásztor Erzsi – pedig személyes családi vonatkozásokat, történetek árulnak el a nézőknek. A műsor nem titkolt célja a keresztény vonatkozású nevek, a bibliai nevek, és az ősmagyar vagy régi magyar nevek népszerűsítése.

Névjegyek – hétköznap 18:40-től a Dunán. A műsor az M5 kulturális csatornán is látható.

Borítókép: fotó: Madaras-Czinszky Andrea

Olvasson tovább