Ridikül

Király Linda a Ridikülben beszélt tüneteit okozó cisztájáról

Hosszú évek után derült ki, hogy gyerekkora óta meglévő súlyproblémája és az évek alatt jelentkező egyéb tünetei mögött az agyalapi mirigyében található jódindulatú ciszta áll. Király Linda énekes minderről nyíltan beszélt a Duna délutáni talkshow-jában azért, hogy ezzel is segíthessen másoknak.
 

Pajzsmirigy-alulműködés, hirtelen és indokolatlan hízás, hőhullámok, alvászavar, inzulinrezisztencia, hajhullás – ezeket a tüneteket mind tapasztalta magán Király Linda. „Borzasztóan frusztráló volt, éreztem, hogy valami nincs rendben. Hiába csináltam végig egy többhetes léböjtkúrát, híztam, míg a többiek lefogytak. Elkezdtem félni, ha eszem valamit, még több kiló jön rám”. Király Linda kivizsgálásokra járt, ezek pedig kimutatták, hogy panaszai mögött egy nagyobb probléma áll. „Az agyalapi mirigyemben, ami egy hormonközpont, van egy adenoma, egy jóindulató ciszta, ami felborította a hormonrendszerem. Ez okozta a többi problémát. Amikor kiderült az állapotom, egyedül éreztem magam, nem tudtam hova, kihez forduljak, kivel tudom megbeszélni, mit érzek. Ezért döntöttem úgy, hogy nyíltan vállalom, beszélek róla, mert fontos, hogy erőt adjunk egymásnak” – mesélte Dióssy Klárinak az énekes.

A diagnózis hallatán kettős érzések kavarogtak az előadóban. Egyrészt megkönnyebbült, mert végre kiderült, nem magának teremti ezeket a problémákat. Ugyanakkor tudta, hosszú út vár rá és sokat kell tennie a gyógyulásáért. „Szóba került a műtét is, de egyelőre még szeretnék minden más módszerrel próbálkozni. Nagyon odafigyelek az alvásra, étkezésre, gyógyszerszedésre, a nyugodtabb életre és igyekszem kezeli a lelki odalát is”.

A hormonbetegségekről szóló Ridikül adásában Király Linda mellett szakértők – Igaz Péter, a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének a vezetője, Bartha Tünde szülész-nőgyógyász, lézerspecialista és Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus – segítettek, szolgáltak tanáccsal a hasonló problémákkal küzdő nézők számára. A teljes adás újranézhető a műsor a Médiaklikk-oldalán.

Ridikül – hétköznap 16 órától a Dunán.

Borítókép: Fotó: Ridikül/Tőke Béla

További olvasnivalók