Ridikül

Domingónak és Carrerasnak is főzött már Tokody Ilona

Fellépések előtt csak fácánból készült húslevest fogyaszt Tokody Ilona operaénekes. A Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas világhírű művész hétéves kora óta főz, csirkepörköltjét pedig Plácido Domingo és José Carreras is megkóstolta. Húslevese titkát a Ridikül nézőivel is megosztotta.
 

Sok magyar család klasszikus vasárnapi ebédjének elhagyhatatlan része a húsleves, amit – ahány ház, annyi szokás szerint – mindenki másként készít. A Ridikülben Dióssy Klári vendégei – Bay Éva műsorvezető, Tokody Ilona operaénekes, Kaszás Géza színész és Pesti István Michelin-csillagos séf – megosztották a Duna nézőivel családi receptjeiket, bevált fortélyaikat.

Tokody Ilonát gyerekkora óta érdekelte a sütés-főzés, nagymamája híres volt húsleveséről. Mivel tizenkilencen voltak testvérek, nem okozott számára gondot, hogy nagy mennyiségben készítsen ételt, ezért gyakran hívták lakodalmakra is főzni. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes is sokszor forgolódott a konyhában gyerekként, hétévesen pedig már főzött családjának. „Vidéki tanító lánya vagyok. Egy kis tanyán éltünk, édesanyám és nagymamám sokszor ment el napszámba dolgozni. Egy nap meg akartam őket lepni, mire hazaérnek a munkából, és életemben először paprikás krumplit készítettem” – mesélte a Ridikülben, hozzátéve, hogy az étel ízlett a családnak, bár minden mennyiséget eltúlzott, így még napokig ugyanazt ették.

A húsleves máig nagy kedvence a Kossuth-díjas operaénekesnek és férjének, főként fácánlevest fogyasztanak a fellépések előtt, mert ez erőt ad és nem telíti el őket. Elkészítésének módját, családi receptjét, a Ridikül nézőivel is megosztotta. „Vizet forralok, majd a húst leforrázom, utána leszűröm, megmosom és hideg vízben felrakom főni lassú tűzön. Ezek miatt nem képződik hab, amit le szoktak szedni. A tetejét nem szűröm le, mert abban van a zsír, ami jó ízt ad hozzá. Teszek hozzá sok zöldséget, hagymát egészben megtisztítva, fokhagymát, sárga- és fehérrépát, zellert, karalábét, sót és borsot” – árulta el Tokody Ilona.

Az érdemes és kiváló művész főszerepek egész sorát énekelte el itthon és a világ operaházainak színpadán, és olyan művészeknek volt állandó partnere, mint José Carreras és Maestro Plácido Domingo. Az operaénekeseket nemcsak művészi teljesítményével, hanem főztjével is lenyűgözte. „Bárhova megyek külföldre, mindig viszek magammal tört fűszerpaprikát. Ezt felhasználva készítettem nekik csirkepörköltet és hozzá kanálvert galuskát. Odavoltak az ételért”.

A Ridikül teljes adása újranézhető a műsor a Médiaklikk-oldalán.

Ridikül – hétköznap 16 órától a Dunán.

Borítókép: fotó: Ridikül/Tőke Béla

További olvasnivalók