Aki egy embert megment – egyházi hősök a vészkorszakban

A közelgő holokauszt emléknap alkalmából különkiadással jelentkezik az Aki egy embert megment című vallási sorozat vasárnap délelőtt a Dunán. A műsor azoknak az egyházi hősöknek állít emléket, akik a vészkorszak idején, hitüktől vezérelve és lelkiismeretükre hallgatva, saját és családjuk biztonságát kockáztatva mentettek emberéleteket.
 

A jeruzsálemi Yad Vasem Intézet munkatársa, valamint történész, teológus és klinikai pszichológus szakértő segítségével készült összeállítás nem csupán az „embermentő hősök” történeteit mutatja be, láttatja a bajba jutott embertársaikat segítők lelki motivációit is. A műsorból megismerhetik Sztehlo Gábor, Angelo Rotta, Éliás József, Kálló Ferenc és Dobos Károly embermentő tevékenységét, összefűzve azokat egy 52 perces összeállításban.

Az alkotás arra emlékeztet, hogy az emberség és a segítés iránti elkötelezettség olykor magában foglalja a személyes kockázatvállalást is. Az Aki egy embert megment célja a megemlékezésen túl, hogy a következő generációk számára példát mutasson az önzetlenség, a bátorság és a segítségnyújtás erejéről.

A Magyar Evangélikus Egyház Bornemissza Péter-díjjal tüntette ki a korábban 10 külön részből álló sorozat alkotóit felismerve az áldozatos munkájukat és hűségüket az együttérzés iránt.

Aki egy embert megment – vasárnap 10:55-től a Duna műsorán.

Fotó: MTVA

Videó ajánló

Olvasson tovább