A Renoir-festmények titkos élete – Kalandra hív a Vászonmesék az M2 Gyerekcsatornán

A Hetedhét kaland magazinműsor Vászonmesék című rovata most először időszaki kiállításról jelentkezik: a Szépművészeti Múzeum nagy sikerű Renoir-kiállításán kalauzol. A festmények ihlette mesékben nemcsak a műalkotásokról tudhatnak meg érdekességeket a gyerekek, értelmezni és fantáziálni tanítja őket.

Hogyan lesz az időben megfagyott pillanatból történet? A közmédia gyerekcsatornáján látható Hetedhét kaland magazinműsor Vászonmesék című rovatának valamennyi epizódja erre a kérdésre keresi a választ, miközben arra buzdítja a gyerekeket, hogy barangolják be képzeletben a képzőművészeti alkotásokat, hiszen fantáziájuk segítségével új értelmezést kaphatnak a műalkotások.

Újdonságként január 22-től, öt alkalommal nem egy állandó, hanem egy időszaki kiállítás képeit ajánlja a nézők figyelmébe a szerkesztő, Müller Erik. A január 21-ig látogatható Renoir – A Festő És Modelljei című tárlat öt festményén – a Két fiatal lány a zongoránál, a Vidéki tánc, az A hinta, a Gitározó nő és a Békástanya című alkotásokon – keresztül mesél a másfél perces epizódokban.

„A mesék ismeretterjesztő szándékkal készülnek, de életbölcsességeket, tanulságokat is átadunk általuk. Fontos eszközünk ehhez a képzőművészetben is fellelhető irónia, önirónia és a humor. A történetekben sokszor eljátszunk a lehetekkel és a talánokkal. Ennek célja, hogy bár a cselekmény fő szála elindul, bárki, bármikor befejezheti azt, vagy hozzátoldhatja saját elképzeléseit” – hangsúlyozta a gyermekrovat szerkesztője.

Noha a mesék fókuszában mindig egy adott képzőművészeti alkotás áll, a történeteknek szabadon alakítható dramaturgiája van. Mivel a műalkotások eredetéről gyakran kevés információ marad fenn, a műsor a fantáziát, asszociációs képességet hívja elő. Az M2 Gyerekcsatorna rovata közös játékra invitálja a nézőket minden epizódban, így a képernyő előtt ülők is bekapcsolódhatnak annak megfejtésébe, kik szerepelhetnek egy-egy festményen vagy képen, és milyen szándékkal vannak jelen az adott jelenetben.

Vászonmesék – válogatás a Renoir-kiállítás képeiből – január 22-től a Hetedhét kaland adásaiban az M2 Gyerekcsatornán.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/01/MTVA_Vaszonmesek_03-2000x1333.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább