Coco Chanel: életrajzi film a divat nagyasszonyáról a Dunán

Francia divattervező, forradalmi újító, a „kis fekete ruha” megalkotója, a róla elnevezett divatház alapítója, a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Ő volt Coco Chanel, akinek történetét kétrészes életrajzi filmben ismerhetik meg a Duna nézői január 6-án és 12-én este.
 

Coco Chanel portréjának megrajzolására Christian Duguay rendező  kétrészes, olasz-francia-brit koprodukcióban készült tévéfilmben vállalkozott, amelyet két szombat estén tűz műsorára a Duna. Az alkotás alapvetően hű az úttörő francia divattervező valós élettörténetéhez. Az életrajzi filmben egy elbűvölő, érzékeny és zseniális nő képe rajzolódik ki, egy igazi 20. századi ikoné, aki képes versenyre kelni és érvényesülni egy férfiak uralta világban.

Coco Chanel neve számos ikonikus darabbal forrt össze. Ő alapította a róla elnevezett divatházat, bevezette az „haute couture” kifejezést, és a nevét viseli a mai napig az eladási listákat vezető parfüm. Coco Chanel forradalmi újító volt, visszaadta a nőknek a szabadságérzetet megszabadítva őket a fűzőktől és párnáktól, és olyan kényelmes anyagokba bújtatta őket, mint a dzsörzé, a tweed vagy a gabardin. Egyszerű vonalvezetésű ruháit kevés, de látványos kiegészítővel tette nőiessé. Nevéhez fűződik a fémrátétekkel díszített kiskosztüm, vagy a mindig bevethető „kis fekete ruha” is.

A Dunán látható 2008-as olasz-francia-brit kétrészes életrajzi film története 1954-ben kezdődik. Ekkor mutatta be hosszú hallgatás után Coco Chanel Párizsban az új kollekcióját. Ezt azonban a közönség hűvös közönnyel fogadta. A tervezőnő úgy érezte, valami elveszett belőle, valami összetört, és szüksége van a megújulásra. Ekkor kezdődik egy hosszú visszatekintés, amelyben a divat nagyasszonya elmeséli az életét, sanyarú gyerekkorától a küzdelmes párizsi évekig, majd megismerkedését első szerelmével, Etienne Balsannal, egészen addig, míg megérkezik életébe nagy Ő, a gazdag angol családból származó Boy Capel, aki éppen akkor szenved tragikus balesetet, amikor végre egymásra találhattak volna.

A film főszerepeiben két remek színész látható: az Oscar-díjas Shirley MacLaine alakítja az idős, míg a szlovák származású olasz Barbora Bobulova játssza a fiatal Coco Chanelt.

Coco Chanel – 1. rész január 6-án, 2. rész 12-én 21:45-től a Dunán.

fotókredit: Lux Vide

Olvasson tovább