Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusokkal – élőben január elsején a közmédia csatornáin

Ötödik alkalommal köszöntheti a közönség az új esztendőt a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös hangversenyével január elsején. A Káli Gábor karmester által vezényelt Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusokkal című koncertet 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió, és 18:50-től látható a Dunán.
 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös újévi nyitánya 2020-ban hagyományteremtő céllal valósult meg, azóta a komolyzene rajongói minden évben egy sziporkázó hangulatú hangversennyel indíthatták az új esztendőt január első estéjén. A hangversenyt kiváló karmesterek dirigálták, Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi után 2024-ben – ötödik alkalommal – a fiatalabb nemzedéket képviselő Káli Gábor vezényli a koncertet. A Münchenben élő művész számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze.

A műsor gerincét ezúttal is magyar művek alkotják, megszólal Kodály Magyar rondója, Weiner Szerenádjának egy tétele, Hubay virtuóz kompozíciója a Csárdajelenetekből, a Hejre Kati, és természetesen idén sem maradhat el Erkel Palotása a Hunyadi Lászlóból, amely eddig valamennyi Újévi nyitányon elhangzott. Igen változatos, színes a program, a magyar kompozíciók mellett Dvorák, Gliére, Arban, Chabrier, Hacsaturján, Delibes, Csajkovszkij műveit tűztük műsorra, és a koncert végén jön a csattanó, Hector Berlioz Rákóczi-indulója. Külön öröm, hogy a Zeneakadémia tehetséges ifjú zenészeivel játszhatunk együtt” – hangsúlyozta Devich Márton, az Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója.

„Az Újévi nyitány a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a közmédia együttműködésének ékköve” – hangsúlyozta Kutnyánszky Csaba, a Zeneakadémia rektorhelyettese. Hozzátette: intézményük ifjú tehetségeinek játéka friss és lendületes, közös muzsikálásuk a nagy tapasztalatú művészekkel emelkedett és egyedi évkezdő hangulatot ígér a Zeneakadémia Nagytermében.

Az évnyitó hangversenyt hagyományosan a közmédia csatornáin láthatják. Január 1-jén 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió, és a Duna is műsorára tűzi 18:50-től. Az est háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője. A közvetítés során a Győri Balett táncosainak Kodály Magyar rondó, Delibes Sylvia-pizzicato, Csajkovszkij Csipkerózsika szvit-keringő és Chabrier Espana zenéire előadott produkcióját láthatják a nézők.

Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusokkal 2024. január 1-jén, 18 órától élőben a Zeneakadémiáról a Bartók Rádióban, és 18:50-től a Dunán!

Borítókép: fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Videó ajánló

Olvasson tovább