Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusaival: ünnepeink hangulata tükröződik a repertoárban

Sokféle ünnepünk van, ezek változatos hangulatát megidéző repertoárt állított össze a 2024-es Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusaival című hangversenyre Káli Gábor – osztotta meg a karmester az Almáriumban. A Zeneakadémia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közös hangversenyével immár ötödik alkalommal köszönhetik január elsején az új évet.
 

A komolyzene rajongói 2020 óta minden év első napján egy sziporkázó hangulatú hangversennyel indíthatták az új esztendőt, és ez a hagyomány 2024-ben is folytatódik. Az évköszöntő koncerten a korábbi években olyan neves karmesterek dirigáltak, mint Vásáry Tamás, Kovács János, Medveczky Ádám és Oliver von Dohnányi. A 2024-es ötödik hangversenyen Káli Gábor vezényel, aki kiváló „elődei” sorát tekintve nagy megtiszteltetésnek tartja a felkérést.

„Mindegyik korábbi újévi koncert jellemzője volt, hogy a program gerincét magyar dalok adták, ez most is így lesz. Ezen a kérésen kívül, szabad kezet kaptam, és színes repertoárt állíthattam össze. Az új esztendő egy ünnep, ám az évben sokféle ünnepünk van, arra törekedtem, hogy a koncert megidézze mindezek hangulatát” – árulta el előzetesen Káli Gábor a Zeneakadémia Nagytermében január 1-jén felcsendülő zeneművekről az Almárium vendégeként.

A nemrégiben Magyarországra hazaköltözött művész számos nemzetközi karmesterverseny győztese, rangos külföldi zenekarok és operaházak rendszeres vendégművésze a műsorban hangsúlyozta, milyen fontos, hogy ezen alkalmakon bemutatkozási lehetőséget biztosítanak fiatal szólistáknak is. Ezúttal a Zeneakadémia ifjú tehetségei közül trombita, hegedű és hárfaművész lép a zenekar elé. „Úgy érzem, az ünnepléshez ez a három hangszer tud olyan energiát és hangszínt biztosítani, amely pozitív képeket idéz meg a hallgatóságban”.

A 2024-es Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusaival című koncertet január 1-jén 18 órától élőben közvetíti a Bartók Rádió, és 19:30-tól látható a Dunán.

A teljes beszélgetés az Almárium Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Almárium – minden hétköznap 13:40-től és 15:00-tól a Dunán. 

Újévi nyitány a Magyar Rádió Szimfonikusaival: 2024. január 1-jén, 18 órától élőben a Zeneakadémiáról a Bartók Rádióban, és 18:50-től a Dunán.

Fotó: Johanna Link

Olvasson tovább