Dankó Rádió Díj 2023 – Idén először elismeréseket osztanak a Dankó Gálán

Magyarnóta, cigányzene, operett-előadó, népzene és előadói kategóriákban adják át a Dankó Rádió Díjat december 21-én a Magyar Zene Házában. A magyar zene rádiója a hagyományteremtő céllal létrehozott díjakat egy nagyszabású gálaműsor keretében hirdeti ki. Az este kiemelt pillanata az életműdíj átadása lesz.
 

A közmédia egyik legfiatalabb rádióadója Dankó Pista cigányprímás, nótaszerző nevét viseli, akinek hatása nagyban meghatározza a csatorna műsorait. Az elmúlt több mint egy évtizedben a Dankó Rádió zenei kínálatában sokat változott, de a küldetése mindig ugyanaz maradt; a magyar zene népszerűsítése és ápolása, a hagyományos zenei stílusok őrzése. Az idén először életre hívott Dankó Rádió Díj alapítása is ezen célt támogatja a jövőben.

A Dankó Rádió, a magyar zene rádiója olyan zenei műfajok otthona, amelyek akár több nemzedékre visszamenőleg, akár csak a közelmúlt óta, de meghatározzák identitásunkat. A magyarnóta, a cigányzenekar játéka, az operettek világa, népzenei kincseink az előbbi, az örökzöldek az utóbbi kategóriát képviselik. A Dankó Rádiónak e műfajok éltetése elsődleges hivatása, de e dalok, dallamok előadóiról, terjesztőiről sem szabad megfeledkeznünk. Ezért örülünk annak különösen, hogy mostantól minden évben hat kategóriában Dankó Rádió zenei díjakat adhatunk át a legkiválóbbaknak. Reméljük, a díjak alapítása is hozzájárulhat ahhoz, hogy közösségeink daloló kedve fennmaradjon” – fejtette ki Eredics Gábor csatornaigazgató a Dankó Rádió Díj megalapításának hátterét.

A Dankó Gála az ünnepi műsor és a díjátadó izgalmas fúziója lesz, amit az év utolsó napján, december 31-én a Duna tűz műsorára, így óévbúcsúztató hangulatban a Dankó Rádió díjazottaival ünnepelhetnek. A gálán a műfajok legjobb előadói lépnek fel és éneklik kedvenc dalaikat, de fontos szerepet kap a műsorban a Dankó Rádió által alapított díjak ünnepélyes átadása is, összesen 6 kategóriában. Az ünnepi eseményt modern, látványos környezetben rendezik meg közönség előtt, rengeteg fellépővel és élőzenével. Az előadóművészeket ifj. Sárközy Lajos és zenekara kíséri, némely produkciónál kiegészülve Kovács Erik zenekarával.

Dankó Gála – Dankó Rádió díjátadó december 31-én a Dunán.

Videó ajánló

Olvasson tovább