80 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – tematikus hét a közmédia csatornáin

A Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna tematikus műsorokkal köszönti az idén 80 éves Rádiózenekart. A sokszínű kínálatban megismerhető a nagy múltú zenekar története, zenészei és repertoárja, valamint a műsorfolyam zárásaként december 19-én 19:30-kor élőben a Bartók Rádióban, 21 órától pedig az M5-ön tekinthető meg a jubileumi hangversenyük.
 

A december 11-én kezdődő tematikus héten a Bartók Rádió kiemelt témája a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának  évfordulója. Az Összhang című műsor témája december 13-án, szerdán 19 órától A muzsika hullámhosszán – A Rádiózenekar története 1943-2023 című frissen megjelent könyv lesz. A kiadvány a Rádiózenekar 80 évének történetéről szól, a két vendég, a szerzőpáros: László Ferenc és Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek igazgatója lesznek.

Pénteken 19 órától az Arckép című portréműsor vendége a Rádiózenekar kürtművésze, az évad zenekari művésze címmel is kitüntetett Keveházi János lesz. Az Ars Nova esti zenei műsorsávban egész héten 22 órától a Rádiózenekarral készült friss kortárszenei felvételeket hallhatják, míg a Kvartett műsor rendhagyó adásában, szombaton 15 óra után a Rádiózenekar művészeit látják vendégül, Fodor Ildikót (hegedű), Hegyesi Gabriellát (fuvola), Szepesi Jánost (klarinét) és Máté Győzőt (brácsa), akik kedvenc zenekari felvételeikből válogatnak, felidézve emlékeiket. A Kezdőhang ifjúsági műsorban vasárnap 11 órától a Rádiózenekar ütőhangszeres művészei lépnek fel, akik népszerű műveket játszanak. A Fanfár című fúvószenei magazinnak a Magyar Rádió Fúvósötösének tagjai lesznek a vendégei ugyancsak vasárnap délelőtt. A széles tematikus műsorkínálat mellett a koncertsávokban több rádiózenekari koncertet is meghallgathatnak a Bartók Rádióban, hétfőn, csütörtökön és pénteken 19:35-től, míg szombaton a déli koncertsávban 12:35-től. December 19-én 19:30-tól az együttes ünnepi hangversenyét hallhatják élőben a MÜPÁ-ból.

Az M5 kulturális csatorna december 11-e és 17-e között több estén is műsorra tűzi a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának emlékezetes hangversenyeit. A nézők visszatekinthetnek 1963-ba és egy ikonikus Bartók-Kodály koncertet hallgathatnak meg, valamint az 1974-es, a Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének díjkiosztó gálaestjét szintén a Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Friss felvételek is találhatók a kínálatban: egy Beethoven-est Giulio de Padovával 2018-ból, illetve egy romantikus est Dmitrij Maszlejevvel 2022-ből. A sorozat záró akkordja és egyben csúcspontja a 80 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenye lesz, amit a koncert napján december 19-én 21 órától tűz műsorára a csatorna.

80 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – jubileumi hangverseny december 19-én 19:30-kor a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Bartók Rádióban, valamint az M5 kulturális csatornán.

Olvasson tovább