Újra átélhetik az évszázad mérkőzését az M4 Sporton és a Kossuthon Rádión is

Az Aranycsapatról és kivételes sportolóiról szóló dokumentum- és életrajzi filmeken kívül tematikus műsorokkal is emlékezik a közmédia több csatornája az évszázad mérkőzésére. Az M4 Sporton újra látható az 1953-as legendás összecsapás, és a Kossuth Rádióban meghallgatható az eredeti időpontban a rádióközvetítés Szepesi György utánozhatatlan hangjával.
 

Hetven évvel ezelőtt, 1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott 6:3-ra nyert Anglia ellen a londoni Wembley Stadionban. Ezzel Puskás Ferencék 90 éves hazai veretlenségüktől fosztották meg az angolokat. A sporttörténelembe az évszázad mérkőzéseként bevonult legendás összecsapás eredeti televíziós közvetítését az évforduló apropóján megnézhetik november 25-én 9:40-től az M4 Sporton.

1953. november 25-én, egy ködös szerdai napon, magyar idő szerint 15:17-kor kezdődött a mérkőzés, amelyet akkor csak a rádióban követhettek hazánkban. A Kossuth Rádióban hetven évvel később az eredeti időpontban újra átélhetik a közvetítést az Aranycsapat 12. játékosának tartott Szepesi György felejthetetlen kommentálásában. Az évforduló alkalmából a Kossuth Rádió szombat délelőtti és délutáni Országjáró című műsora is a 6:3 nyomába ered: ellátogat az Aranycsapat tagjainak szülőhelyére, sportolókkal, legendás sportriporterekkel, szakemberekkel és leszármazottakkal emlékezve a történelmi sportsikerre és főszereplőire. Bemutatják, hogyan él tovább a mai napig meghatározó nemzeti tizenegyünk az irodalomban, a filmművészetben és a színpadon. Novotny Zoltán Táncsics Mihály-díjas sportújságíró a játékosokról készített néhány perces összeállításait pedig óránként hallhatják ezen a napon.

November 25-én 20 órától az  M5 História több szempontból vizsgálja a 70 évvel ezelőtti sikert az M5 kulturális csatornán. Sal Endre újságíró és Tabi Norbert történész segítségével bemutatják, hogyan jelent meg a 6:3 sikere a magyar és a nemzetközi sajtóban. A mérkőzés politikai és történelmi hátterét Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa, valamint az orgánum felelős szerkesztője, L. Pap István, továbbá Békés Márton történész segítségével ismerhetik meg. A közmédia műsorvezetője, Koltai Bori személyes emlékeket tár fel: megszólal ifj. Géringer László, Czibor Zoltán unokaöccse és Bozsik Péter labdarúgó edző, az Aranycsapat játékosának fia. Az M5 História stúdiójában Koltai Bori vendége lesz az Aranycsapat két tagjának leszármazottja, ifj. Buzánszky Jenő és Grosics Edina. Erről a különleges történelmi adásról előzetesen november 24-én a 18 órakor kezdődő Librettóban is érdekességeket tudhatnak meg Koltai Boritól, valamint Bozsik Pétertől.

Az M2 Petőfi TV Nézzünk szét! című szombaton 21:10-kor kezdődő adásának központi témája az évszázad mérkőzése. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Szőllösi György a Nemzeti Sport főszerkesztője és Hajdú B. István sportriporter elemezik, hogy futballkulturális szempontból mit jelentett az angoloknak a hazai veretlenség elvesztése. Szó lesz arról is, hogy miért bolyongott elveszetten a pályán az angol középhátvéd, Harry Johnston, mi az, ami mai fejjel is meglepő az Aranycsapat szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv taktikai ábráján, és mi az a futballideál, amit a londoni 6:3 felállított.

A legendás 6:3 hetvenedik évfordulóját ünnepli a közmédia november 25-én.

 

Borítókép: A képen: Grosics Gyula hárít egy angol támadást. MTI Fotó

Olvasson tovább