Börtönbe került A hely stábja

A Dunán futó Cella – Letöltendő élet antológiasorozat megmutatja, milyen lehetett az élet különböző korokban egy börtöncellában. A Kossuth Rádió A hely című műsora pedig utánajárt annak, hogy napjainkban hogyan élnek az elítéltek a rácsok mögött. A helyszíni riportban olyan érdekességek is kiderülnek, hogy milyen módon tolmácsolnak a külföldieknek, vagy hogy milyen szakmákat tanulhatnak a fogvatartottak.

„Apa Hollandiában dolgozik” – ezt mondják otthon annak az ötéves kislánynak, akinek édesapja börtönbüntetését tölti önbíráskodás miatt. A költségvetési csalás miatt elítélt nő fia a hosszú börtönévek alatt felnőtt lett, de anyja minden este az ő képével alszik el. A hely tudósítója a Kiskunhalasi Büntetésvégrehajtási Intézetben járt, ami benyomása szerint inkább hasonlít kollégiumra, mint börtönre. A kerítések, a zsilipelés, a biztonsági rendszer azonban mégis jelzi, hogy hol vagyunk. Itt az elítélteket különböző „korrekciós technikákkal” próbálják a tisztességes élet felé terelni: tanulhatnak, szakmát szerezhetnek – mondta el a műsorban Szentirmai Péter büntetés-végrehajtási őrnagy. Az intézményben a cellák sem olyanok, mint a régi építésű börtönökben, az elítéltek a saját körletükön belül viszonylag szabadon mozoghatnak, az ajtókon sem zár van, hanem kilincs. Az  elzártság, a családtól, a gyerekektől való elszakítottság mégis megviseli a fogvatartottakat.

Az itteni életről, a mindennapokról, a családdal való kapcsolattartásról a Kossuth Rádió riportere, Burkert Rudolf készített interjút Sándorral, akit drogkereskedelem miatt ítéltek el, valamint Csabával, aki önbíráskodás miatt került börtönbe, de az összeállításban megszólal a Cella – Letöltendő élet című filmsorozat egyik szereplője, Szabó Simon is, aki elmondta, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a börtönről a forgatás során. A riportból olyan érdekességek is kiderülnek, hogy miképpen kezelik a külföldieket, ki tolmácsol nekik, és miért szűnt meg az orosz-ukrán cella. A hely tudósításának első része a férfiakról, a második rész a nőkről szól majd, ahol az elítélteken kívül Réti Adriennt, a Cella sorozatban gyilkos anyát alakító színésznőt is hallhatjuk.

Az idén már a 3500. adást is megélt riportsorozatban eddig több mint 17 ezer embert szólaltattak meg, hiszen a műsor filozófiája szerint a helyek soha nem önmagukban érdekesek, a személyes történetek teszik azzá.  Szerkesztője a nemrégiben a szóvivői és kommunikációs szakma médiadíjával is kitüntetett Vágner Mária. A szerkesztő-műsorvezető 33 éve a Kossuth Rádió munkatársa, sok ezer interjú és műsor kötődik a nevéhez.

A hely adása március 31-én és április 4-én  11 órától hallható a Kossuth Rádióban, valamint újrahallgatható a Médiaklikken.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/03/cella_plakat-1120x1400.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább