Ütemmutató - izgalmas hangszerbemutató sorozat az M2 Gyerekcsatornán

Különleges módon vezeti be a zene birodalmába a gyerekeket az Ütemmutató című sorozat, amely a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) és a Bartók Rádió közreműködésével készült. Az M2 Gyerekcsatorna új műsorában az MRME művészei mutatják be a hangszereket, de korántsem a megszokott, zeneiskolai körülmények között. A speciális effektekkel, és hangjátékokkal színesített 15 részes széria március 30-tól látható, amely garantáltan kedvet csinál a kisiskolásoknak a hangszertanuláshoz!

Hatalmas varázsa van annak, amikor képesek vagyunk saját, és mások örömére élvezetesen muzsikálni. Megszólaltatni egy hangszert már önmagában nagy élmény, az viszont eleinte komoly fejtörést okozhat a gyerekeknek – és persze a szülőknek is – hogy melyiket válasszák. Ehhez nyújthat segítséget az M2 Gyerekcsatorna legújabb sorozata, amelyben az MRME és a Bartók Rádió kiváló zenészei tartanak bemutatót a közkedvelt és gyakran választott, valamint a kevésbé ismert, ám különleges hangszerekről is, mint például a tuba, a fagott vagy a hárfa – mindezt nem egy átlagos zeneóra keretén belül.

Az Ütemmutató kétperces epizódjaiban különleges helyszíneken játszanak a művészek: barlangban, gyártelepen, lovardában, uszodában, de még buszállomáson is feltűnnek. Az örömzenélésen túl elméleti tudást is szerezhetnek a gyerekek, és megismerhetik, az egyes hangszerekből hányféle hangot lehet előcsalni.

Az M2 Gyerekcsatorna csatornaigazgatója, Vass Éva kiemelte, műsoraikkal a játékos ismeretterjesztésen és a tartalmas szórakoztatáson túl igyekeznek inspirálni kis nézőiket: „Az Ütemmutató tökéletesen illeszkedik a célkitűzéseinkhez. A hangszereket és az azokat megszólaltató művészeket szeretnénk olyan formabontó, izgalmas módon bemutatni a sorozatban, hogy feltárjuk a gyermekek előtt a hangszertanulás szépségeit. Vágyunk, hogy minél többen válasszák az önkifejezésnek ezt a módját, hiszen muzsikálni maga a csoda!”

A sorozatban a Bartók Rádió munkatársai közül Ifj. Bazsinka József a tuba, Ottmár Dávid a trombita rejtelmeibe avatja be a kicsiket. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei részéről a vonós hangszereket Oláh Vilmos hegedű-, Háry Péter cselló- és Fervágner Csaba nagybőgőművész mutatják be. A fúvós hangszerekkel Erdei Csaba harsona-, Bettermann Jákob fagott-, Varga Zoltán kürt-, Soós Levente oboa-, Varga Fruzsina fuvola- és Szepesi János klarinétművész ismerteti meg a gyermekeket. Az ütőhangszereket Varga Zoltán Mihály szólaltatja meg. Az MRME-s csapathoz csatlakozik még Farkas Mira hárfa-, és Tabajdi Ádám orgonaművész.

Ütemmutató – sorozatpremier március 30-án 18:30-tól az M2 Gyerekcsatornán!

Olvasson tovább