Meseíró pályázatot támogatott az M2 Gyerekcsatorna

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) „Gyermekeink ajánlják – nagycsaládosok meséi II.” címmel hirdetett pályázatot, amelyre korosztálytól függetlenül apukák, anyukák, idősebb testvérek saját történeteit várták. A különleges meseíró pályázathoz az M2 Gyerekcsatorna is csatlakozott. A győztes pályaművek írói március 22-én vehették át díjaikat, köztük az MTVA különdíját. A kiválasztott mesét a Hetedhét kaland - Minden este egy mese című rovatában is bemutatják, Mahó Andrea előadásában.
 

Igazán szerencsés az a gyermekkor, amelyben megjelennek a nagyszülők, szülők, testvérek által kitalált mesék. Ezek között legalább annyi csodás, tanulságos és megmosolyogtató történet szerepel, mint a nagy meseírók művei között, ám a többségük generációról generációra kikopik a családi fabulák közül. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete éppen ezért hirdetett tavaly év végén rendhagyó pályázatot, amelyre olyan meséket várt a családtagoktól, amelyek a leginkább elnyerték a csemetéik tetszését.

A legkiemelkedőbb pályaművek készítői március 22-én vehették át nyereményeiket. A díjátadón a nyertes meséket Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész adta elő. Az MTVA különdíját Cserkó Róbertné Renáta kapta, Tavaszi zsúr című meséjéért. Az alkotást a közmédia gyerekcsatornája a Hetedhét kalandMinden este egy mese rovatában mutatja be, stop motion technikával illusztrálva. A történetet Mahó Andrea meséli el.

A kiírásra elküldött történeteket szakmai Bíráló Bizottság értékelte. A zsűritagok között Schäffer Erzsébet, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, író, publicista, Nemes Attila, szerkesztő, a NOE munkatársa és Regős Mátyás, író, költő, előadóművész mellett helyet foglalt az M2 Gyerekcsatorna csatornaigazgatója is. Vass Éva rendkívül nagy örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen maga is fontosnak tartja, hogy a szülői mesék részei legyenek a családok mindennapjainak: „A mesehallgatás, meseolvasás a gyermekek életének meghatározó élményei. Erős, érzékeny »közelség pillanat«, amikor szülő és gyermek egymásra figyelve, közös kalandra indul a mesék világában. Kiegyensúlyozott, boldog órák ezek, amikor a fabulák birodalmában a gyerekek megoldókulcsokat szereznek az élet kihívásaihoz, értelmezhetővé válnak számukra erkölcsi minták, ráadásul gazdagodik a szókincsük. Nagy öröm szembesülni azzal a ténnyel, hogy a magyar mesevilág az éjjeli lámpák derengésében estéről estére gyarapodik, hiszen tudjuk, hogy rengeteg szülő mond új, éppen az adott pillanatban megszülető mesét a gyerekeinek. Az MTVA különdíjas mű, Cserkó Róbertné Renáta állatmeséje a bizalomra, a barátságra, az önzetlenségre tanít.”

Minden este egy mese – gyermekek és szülők meséi az M2 Gyerekcsatorna Hetedhét kaland című műsorában!

Olvasson tovább