Filmdrámákkal emlékezik a kommunizmus áldozataira a közmédia

Történelmi játékfilmek mellett dokumentarista alkotásokkal, személyes visszaemlékezésekkel és szakértői interjúkkal idézik meg a közszolgálati csatornák a február 25-i emléknapon a kommunista diktatúra megrázó évtizedeit.

A volt szocialista országokban éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által több mint egymillióan vesztették életüket, de a kommunista rendszer áldozatai azok is, akiket börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy vallási hovatartozásuk, gondolkodásuk miatt üldöztek, megnyomorítottak, és akiket az otthonuktól megfosztottak, családjukat szétválasztották.

A kommunizmus időszakának rombolása generációkon ível át, és számtalan területen ma is érezteti hatását. Az elmúlt évtizedekben több olyan magyar filmalkotás készült, amelyek történelmünk szomorú időszakát mutatják be, ezekből tűz műsorára néhányat a közmédia február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Duna szombaton 19:40-től a 2018-as A színésznő című filmet adja, amely egy szerelmi drámát jelenít meg a diktatúra idején. Az M5 kulturális csatorna 20:50-től az Elveszett idők című történelmi dráma epizódjait tűzi műsorára, amely az az ABU Prizes 2022-es versenyén, TV-dráma kategóriájában első helyezett lett. 23:15-től a GUPVI – A halál táborai dokumentumfilmmel folytatódik a megemlékezés. Vasárnap 21 órától Szász Attila filmjét, a 2014-ben bemutatott A berni követ című tévéfilmet sugározza a Duna.

Műsorok a kommunizmus áldozatainak emléknapján – február 25-én a közmédia csatornáin!

Videó ajánló

Olvasson tovább