Robotasszisztált vesekő-eltávolító műtétről készített helyszíni riportot a Kossuth Rádió

Ahol az orvostudomány és a high-tech összefonódik – így lehetne legrövidebben összefoglalni azt a műtéti technikát, amely a vesekő-eltávolításánál lehetővé teszi, hogy az orvosoknak nem kell bevágást ejteniük az emberi testen. A Kossuth Rádió A hely című műsora olyan műtétről tudósított a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Urológiai Klinikájáról, amelyen ezt a modern technikát is használták a magyar orvosok.

A Kossuth Rádió olyan műtétre jutott be, amelyen – az operáció összetettsége miatt – új technológiát és hagyományos metszéses módszert is használtak az urológusok, így távolítva el a páciens életét megkeserítő veseköveket. A műtét technikai érdekessége, hogy a metszés nélküli eljárás során egy modern orvostechnikai eszközt vezetnek fel az orvosok a vesékig.

Az extravékony robotikai eszköz tartalmaz egy kamerát és egy lámpát, ezek segítségével lehet pontosan azonosítani, hogy a vesén belül hol helyezkednek el a vesekövek.

A modern beavatkozás előnye, hogy drasztikusan csökken a felépülési idő. A páciens első nap bemegy a kórházba, másnap műtik, harmadnap már haza is térhet. Az esetek döntő többségében a negyedik napon akár dolgozhat is. Régebben egy hasonló műtét után még hetekig elhúzódott a lábadozás időszaka.

A műsorban megszólalnak az operációt végző orvosok, Dr. Drabik Gyula és Dr. Kiss Zoltán urológusok. Dr. Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikájának igazgatója pedig arról is mesél, hogy miként fejlődött a vesekő-eltávolítás gyakorlata a középkori úgynevezett „kőmetszéstől” egészen a modernkori robotikával megtámogatott műtétekig.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy minden esetben emberek által vezérelt robotokról van szó, amelyek maguktól nem lennének képesek egy teljes műtét levezetésére.

A műsor felvételén készült képgalériát a Kossuth Rádió Facebook-oldalán tekinthetik meg a hallgatók csakúgy, mint a korábbi adásokét. A műsor újrahallgatható a Médiaklikken.

A hely a Kossuth Rádióban a robotasszisztált vesekő-eltávolító műtétről  – február 22-én, szerdán a 11 órai hírek után, valamint ismétlésben 23:25-től.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/02/Urologia-Debrecen01-1867x1400.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább