Elindult a felvétel a Magyar Rádió Gyermekkórusába

Újra meghallgatást tart a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként az MTVA fenntartásában működő Gyermekkórus. A magyar és külföldi zenei élet színterén egyaránt megbecsült és elismert énekkarba az elsősök jelentkezését február 27-ig, a felsőbb osztályosokat április 4-ig várják.
 

Meghatározó tapasztalat lehet egy ember életében, ha kisgyermekként egy kórus tagja. A közösség és a zenei közeg fontos szerepet tölt be a gyermekek fejlődésében, és a zene által olyan útravalót kapnak az élet kihívásaihoz, amely átsegíti őket a nehézségeken. A Magyar Rádió Gyermekkórusával azonban a gyerekek nemcsak a zenei nevelés nyújtotta előnyöket élvezhetik, hanem életre szóló élményekben lehet részük; a kórus rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak és más nívós zenei eseményeknek, legutóbb Pozsonyban kapott az együttes aranyminősítést az Adventi és Karácsonyi Zenék Nemzetközi Fesztiváljának kórusversenyén.

A kórussal számos rádió- és televíziófelvétel készült itthon és külföldön egyaránt. Tavaly télen a Csodákkal teli tél a Dunán! – promóvideóban és a Csináljuk a fesztivált! adásaiban is énekeltek a gyerekek, emellett együtt dolgozhattak – többek között – a zenei élet olyan kiválóságaival, mint José Cura, Fischer Ádám, Fischer Iván, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Geoffrey Tate vagy Vásáry Tamás.

Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója elmondta: „A Gyermekkórus fellépései mindig piros betűs ünnepet jelentenek a koncertévadunkban. Ha valaki szépségre, üdítő és felemelő élményre vágyik, feltétlenül látogasson el ezekre a hangversenyekre, amelyeken az énekkarban tiszta szívű, csillogó szemű gyermekekkel találkozhat. Az előadás minősége pedig a sok gyakorlás és próbálás mellett azon is múlik, hogy a gyerekek mennyire szeretik meg a kórusban való munkát, a közösséget, és mennyire tudnak felszabadulni a színpadon. Boldogok vagyunk, mert a Magyar Rádió Gyermekkórusában mindig örömmel éneklő, mosolygó gyerekeket láthatunk, hallhatunk énekelni, ami karnagyaink érdeme. Nem véletlen, hogy nagy a kórusba a túljelentkezés”.

A Gyermekkórus tagjaira idén is több izgalmas program vár. Márciusban lehetőségük nyílik a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor felfedezettjeivel együtt koncertet adni a Zeneakadémián, majd ugyanebben a hónapban a lipcsei Gewandhausban énekelhetnek együtt a Lipcsei Rádió Gyermekkórusával.

A Bartók–Pásztory-díjjal és Prima díjjal kitüntetett Magyar Rádió Gyermekkórusának 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola ad helyet, melynek „r” osztályaiban kezdhetik meg, illetve folytathatják tanulmányaikat a felvételt nyert gyermekek.

A kórus vezetői, Dinyés Soma vezető karnagy és Körber Katalin, a Palánták Kórusának (3. és 4. osztály) karnagya szeretettel várják az érdeklődő, énekelni szerető gyerekeket. Azok a szülők és gyerekek, akik szeretnének bővebb információt kapni a felvételi részleteiről, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek oldalán, vagy a Marczibányi téri Kodály Iskola honlapján megtalálják a felvételi kiírást és az online jelentkezési lapot.

Videó ajánló

Olvasson tovább