Bemutatkoznak a Rozmaring kunyhó őrzői a Dunán

Különleges werkfilm készült az M2 Gyerekcsatorna saját gyártású bábsorozatáról. A Rozmaring kunyhó őrzői című kisfilmben, betekinthetnek a nézők a bábsorozat kulisszái mögé. A széria készítői mesélnek az alkotási folyamatokról, a Holdaspatak közelében álló házikó lakóiról és varázslatos történeteikről. A werkfilm október 29-én látható a Dunán, a gubák kalandjai pedig november 5-től folytatódnak szombatonként az M2 Gyerekcsatornán.

A kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató és tanulságos történetek egészen sajátos mesevilágban kelnek életre a Rozmaring kunyhóban, amelynek készítésébe most a nézők is bepillanthatnak. Ötlettől a megvalósulásig valamennyi munkafolyamatot bemutatja az a 26 perces werkfilm, amely a sorozat második évadának premierje előtti szombaton látható a Dunán.

A Rozmaring kunyhó első évadát tavaly ősszel tűzte műsorára az M2 Gyerekcsatorna, húsz év után ez volt első saját gyártású bábsorozata a közmédiának. Napraforgó és a gubák, Mályva, Kele, Deske, Lári és Fári életvidám, meghitt és olykor megható történeteikkel hamar belopták magukat a nézők szívébe. „A szériának nem kis elvárásoknak kellett megfelelnie, hiszen a hazai közszolgálati televíziózásban nagyon komoly hagyománya van a bábsorozatoknak. Ezt a tradíciót méltó módon sikerült folytatni a Rozmaring kunyhóval”. – emelte ki Vass Éva, az M2 Gyerekcsatorna csatornaigazgatója.

Trömböczky Napsugár drámainstruktor, a sorozat írója – Napraforgó megformálója – már régóta vágyott egy ilyen produkció létrehozására. Személyes élményein, tapasztalatain keresztül állította össze azokat a témákat, amiket fontosnak tartott gyermeknyelven közvetíteni az óvodások, kisiskolások felé. Bodor Panna dramaturggal együtt írta a történeteket, és közösen álmodták meg a gubák személyiségét is. Törekedtek arra, hogy mindenki megtalálhassa azt a szereplőt, akivel leginkább tud azonosulni. A szeretnivaló, bájos szőrmókok Sipos Kati bábkészítő keze munkáját dicsérik, aki kifejezetten élvezte a munkát. Különleges feladatot jelentett úgy megalkotni a gubákat, hogy mozgatni tudják a szájukat, a testüket pedig a legváltozatosabb alapanyagokkal alkotta meg.

Minden bábszínészhez az a báb került, akit valamiért közel érzett magához. Ez garancia volt arra, hogy a karaktereket hitelesen formálják meg. Bartha Bendegúz az intelligens és vicces Kelét, Föglein Fruzsina a kedves, illedelmes és őszinte Mályvát, Kovács Domokos a rosszcsont testvérpárt, Lárit és Fárit, Harkel Márton pedig a bölcs és gondoskodó Deskét keltette életre.

Lukács Gabriella rendező szeretett volna egy izgalmas utazást láttatni a sorozatban, ugyanakkor meg kellett találnia egyfajta egészséges egyensúlyt, amikor hozzátesz a bábhoz a színész, és amikor kizárólag a bábra kell koncentrálni. Érdekes feladat volt számára elválasztani a bábok karakterét a bábosoktól a jelenetek instruálásakor. Kiss Borcsa díszlettervező a gyermeki fantáziát használta fel az erdei házikó megalkotásához. Törekedett arra, hogy a sorozat nézői a saját képzeletükkel egészíthessék ki a teret, és annak finom részletei rejtett világokat tárhassanak fel előttük.

Szabó Balázs zeneszerző, bábművész a színházi világban is járatos, ezért rendkívül hálás feladatnak tartotta, hogy részt vehet a sorozat zenéjének elkészítésében. Az egyes karakterekhez külön-külön hangszereket társított, dalszövegeiben pedig szeretett volna a gyerekdalokénál komolyabb mondanivalót elültetni.

A Rozmaring kunyhó készítőinek lelkes csapata a sorozatról készült werkfilmben megmutatja, hogyan sikerült átültetni a bábszínház varázsát a képernyőre. Közös munkájukkal egy olyan produkciót hoztak létre, ami kiszakít a zajos hétköznapokból és közelebb hoz minket önmagunkhoz.

A Rozmaring kunyhó őrzői – október 29-én 10:20-tól a Dunán! 

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/10/Rozmaring-kunyho_MTVA_Csondor-Kinga-2000x1331.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább