Szülei feltétel nélküli támogatása áll Polgár Judit sikerei mögött

A női esélyegyenlőségről és saját karrierútjáról vallott a Kossuth Rádió műsorában a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres női sakkolimpiai bajnok. Polgár Judit szerint szülei támogatása kulcsfontosságú érdemeiben, hiszen sosem tántorították el őt a sakkozástól csak azért, mert nő.
 

Egy nő ma már lehet űrhajós, vagy akár egy állam vezetője is, de ez nem volt mindig így. Nagyanyáinknak és dédanyáinknak jóval nehezebb volt hozzáférni a tudáshoz: nem járhattak egyetemre, sőt, voltak, akik középiskolába sem. A munka világa pedig egyet jelentett számukra a robottal a földeken, a fonóban vagy a gyárakban. Az ENSZ világnapján a Kossuth Rádió Az este – a házigazda… című műsorában ezúttal a női egyenjogúság témakörét járta körül a kérdező, Bogyay Katalin diplomata újságíró, a Magyar ENSZ Társaság elnöke valamint vendége, minden idők legsikeresebb női sakkozója, Polgár Judit. A sakknagymester az ENSZ nőjogi szervezetének egyik különleges megbízottja is, aki azért dolgozik, hogy a nők egyenjogúan létezhessenek a társadalom legkülönbözőbb színterein.

„Sok esetben a lányok azért nem mernek elindulni egy pályán, mert félnek a sztereotípiáktól. Nincs önbizalmuk, mert azt mondják nekik, hogy » ez nem neked való, ez férfi játék, ez férfi feladat, ez férfi sport «. Nekem szerencsém volt, úgy nőttem fel, hogy a szüleim mindig azt mondták, hogy a sakk az egy szellemi játék, teljesen mindegy, hogy az illető lány vagy fiú, milyen életkorú. A cél, hogy minél jobban, gyorsabban fejlődj, és magán a játékon belül érd el a maximumot” – osztotta meg a véleményét a téma kapcsán Polgár Judit, akit a világ legokosabb női között tartanak számon, 170-es IQ értékkel.

A sakkzseni azt vallja, ahhoz, hogy az esélyegyenlőség terén teljesebb világot teremtsünk, nagy szükségünk van arra, hogy a tehetséges lányokat, nőket, akikben hit, álom és szenvedély van, támogassák terveikben, hiszen egyedül így kaphatnak lehetőséget arra, hogy bizonyíthassanak és kiteljesedhessenek. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán, ahol a korábbi adások is elérhetők 60 napig.

Az este – a házigazda… – változatos vendégekkel és műsorvezetőkkel minden hétköznap 19:08-tól a Kossuth Rádión!

Olvasson tovább