Bemutatták a Mazsola és Tádé bélyegblokkot

Tovább bővült a Magyar Posta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mesehősök bélyegkollekciója. A hagyományteremtő szándékkal 4 éve kezdődött együttműködésnek köszönhetően nemzedékek által ismert mesesorozatok kultikus figurái, a Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, valamint a Kukori és Kotkoda után ezúttal a Mazsola és Tádé köszön vissza bélyegen.

Fél évszázad elteltével ismét bekopog Mazsola és Tádé: a Magyar Televízió közönségkedvenc bábfilmsorozatának karaktereiről szeptember 2-án az MTVA-val szoros együttműködésben alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A gyermeksorozat Bálint Ágnes meséjéből készült 1969-től 1973-ig, a Mazsola folytatásaként. A József Attila-díjas író, aki meséit bábokkal illusztrálta, sikerrel teremtette meg a televíziós mese műfaját.

A Mesehős-bélyeggyűjteménnyel a közszolgálati média gyermekbábfilm-sorozatainak hagyományai előtt is tisztelgünk. A közmédia múltját és jelenét az örökérvényű értékek kötik össze, amelyek vezérfonálként szolgálnak – hangsúlyozta az MTVA vezérigazgatója. Papp Dániel úgy fogalmazott: kultikus figuráink irányt mutatnak a szülőknek és példát állítanak a fiatal generációnak, ezt az örökséget kiemelt missziónk gondozni. Büszkék vagyunk arra, hogy folytatni tudtuk a nagy múltra visszatekintő bábműfaj hazai műveinek sorát az M2 gyermekcsatorna által tavaly bemutatott Rozmaring kunyhóval, amelyben az alkotók a hagyományokat ötvözték a modern vizuális megoldásokkal, környezetbarát díszletben – tette hozzá a közmédia, Magyarország legnagyobb médiavállalatának vezetője.

A bélyeg különlegessége a jobb felső sarkában található QR-kód, melynek beolvasásával a sorozat eddig megjelent bélyegeit, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldal érhető el.

„A bélyegnek – a hagyományos értelemben vett bérmentesítő funkciója mellett – hangsúlyos szerepe van az értékközvetítésben – mondta a Magyar Posta Zrt. elnöke. Hegmanné Nemes Sára hozzátette: a bélyeg nemcsak korszakokat, de nemzedékeket és kontinenseket is összeköt. Éppen ezért kézenfekvő és egyedülálló eszköz arra is, hogy a kisgyermekekhez és családjaihoz közel hozza Bálint Ágnes meséinek szórakoztatva tanító történeteit.”

Az alkalmi bélyegblokk három címletén a főszereplőket láthatjuk: a bal oldali bélyegen Mazsola, a középső bélyegen Manócska, míg a jobboldali bélyegen Tádé szerepel. A blokk keretrajzán a tökház és néhány további szereplő is megjelenik: Varjú bácsi, Egérke, Menyus, a medve, illetve Mazsola vakond barátja. A bélyegblokk-kal együtt megjelenő alkalmi borítékon a 100 éve született Bálint Ágnes látható, amint éppen a Mazsola figurával bábozik. A bélyegzőben Mazsola és Tádé stilizált portréja szerepel.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50.000 példányban. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi boríték egy példányát Magyar Posta Zrt. elnöke idén is felajánlotta a közmédia adománygyűjtő kampánya, a Jónak lenni jó! számára.

Bálint Ágnes tökháza és annak lakói gyorsan meghódították a nézők szívét, hiszen az epizódok olyan konfliktusok, élethelyzetek köré épülnek, amiket kicsik és nagyok a hétköznapokban, saját életükben is gyakran megtapasztalhatnak. A bábsorozat a bélyegblokk forgalomba bocsátásának alkalmából az M2 Gyerekcsatornára is visszatér.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Mazsola és Tádé címû alkalmi bélyegblokk kibocsátó ünnepségén Budapesten az MTVA székházban 2022. szeptember 2-án.
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2022/09/Mesehosok-IV._Mazsola-es-Tade-belyegblokk-kibocsato-unnepseg_foto_MTI-Balogh-Zoltan-1.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább