Nem volt karórás török az Egri csillagokban - 10 kulisszatitok a filmről

Az 1968-as sikerfilmet két részletben, augusztus 27-én és 28-án tűzi műsorára a Duna, ez alkalomból az MTVA Archívumából összegyűjtöttük a forgatás érdekességeit. Az összefoglalóból az is kiderül, hogy az egyik elterjedt filmes „baki” valójában nem is történt meg.
 

Az egri vár 1552-es ostromának történetét feldolgozó Gárdonyi Géza-regény évtizedek óta szerepel az iskolai kötelező olvasmányok között, és ebből készült minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmes produkciója is. Várkonyi Zoltán filmjéhez a nemzet legnagyobb színészeit kérte fel: Sinkovits Imrétől Gobbi Hildán, Latinovits Zoltánon és Ruttkai Éván át Zenthe Ferencig.

A példátlan összefogással megvalósuló film időtállóságát bizonyítja, hogy közkívánatra minden évben többször megjelenik a közmédia műsorkínálatában. A Duna a film első részét augusztus 27-én, szombaton 14:35-től, második részét augusztus 28-án, vasárnap 14:20-tól sugározza. A vetítés apropóján az MTVA Archívumának* segítségével utánajártunk a film 10 legérdekesebb kulisszatitkának.

  1. Kevesen tudják, de az Egri csillagokat már 1923-ban megfilmesítették. Ez volt az utolsó magyar némafilm, ami hangos változatával ellentétben nem aratott nagy sikert.
  1. A tengerparti jeleneteket a Balatonnál és Bulgáriában, a Fekete-tenger partján rögzítették.
  1. Pilisborosjenőn építették fel az egri vár másolatát, ahol az ostromjelenetek készültek. Az építményt nem bontották el, a romjai a mai napig megtalálhatók a település határában.
  1. A török sereget a Magyar Honvédségtől kivezényelt több ezer sorkatona alakította. A távoli tömegjelenetekben azonban – a számítógépes technológia fejletlensége miatt –, kétezer felfújható lufikatonát használtak a hadsereg szemléltetésére.
  1. A vár fokáról leöntött gőzölgő szurok valójában jéghideg volt, mivel a kellékesek szárazjeget használtak, hogy a fekete műanyagmassza bugyborékoljon a forrás látszatát keltve.
  1. A forgatásra külföldről szállítottak tevéket, amelyek közül három a budapesti állatkertben lelt otthonra.
  1. A magyar mozi egyik legnagyobb hazai kasszasikere volt: összesen 18 millióan váltottak rá jegyet.
  1. A film színészei óriási népszerűségnek örvendtek: Benkő Péter és Kovács István együttesen több mint 50 ezer rajongói, illetve szerelmes levelet kapott egyetlen nyár alatt.
  1. A film külföldön is hódított: Talizmán címen több országban is látható volt.
  1. Egy időben elterjedt az a városi legenda, hogy a filmben található egy hatalmas baki. Az igazság azonban az, hogy egyetlen jelenetben sem szerepel „karórás török”. A pletyka onnan indult, hogy előkerült egy forgatási fotó, amin karórát visel az egyik statiszta, ám a forgatásra már levette a kiegészítőt.

Egri csillagok – 1. rész augusztus 27-én, szombaton 14:35-től, 2. rész augusztus 28-án, vasárnap 14:20-tól a Dunán!

Közönségkedvenc filmek egész nyáron, reklámok nélkül a Dunán és az M5-ön!

A teljes filmkínálat elérhető a Médiaklikk.hu-n.

Borítókép: MTVA Filmarchívum Egri csillagok (1968.)

Olvasson tovább