Elhunyt Zoltán Péter, művésznevén Peter Sharp, a Petőfi Rádió legendás DJ-je

Hosszan tartó súlyos betegség után 53 éves korában elhunyt Zoltán Péter, vagy ahogy a hallgatók ismerték, Peter Sharp – közölte a család a Petőfi Rádióval. A DJ már a 90-es évektől sorra kapta a rezidensi felkéréseket, népszerűségét az 1998-ban kezdődött rádiós pályafutása tovább növelte. Évek óta tagja volt a Petőfi Rádió csapatának, 2016 májusától az esti mixműsor vezető DJ-je volt. Elhunyt munkatársáról az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió is megemlékezik.
 

Zoltán Péter, azaz Peter Sharp (DJ Splash) zenészcsaládból származott, édesapja a Benkó Dixieland Bandben trombitált. Péter már 8 éves korától zeneiskolában tanult zongorázni. Eleinte csak klasszikus zenével foglalkozott, a konzervatóriumot is ezzel kezdte: zeneszerzés és zongora tanszakon tanult. Aztán jött „jazz és a lazulás” – ahogy ő fogalmazott egy interjúban. És persze jött a munka is, tanulás mellett 17 éves korától már javában szervezte saját estjeit is.

1990-től sorban kapta a rezidensi felkéréseket, előbb a legendás Excaliburtól, majd a siófoki Palace Dance Clubtól, a KÖZGAZ DC-től, a High Life-tól, de emellett rendszeresen játszott a Flörtben is. 1996-tól olyan híres márkák DJ-arca lett, mint az Energie, Smith’s, Uniform, Gas, Replay, Levi’s, vagy a Coca Cola.  Járta az ország legjobb klubjait, a kilencvenes évek második felére már rengeteg rajongója volt országszerte.

Technikai tudását jól mutatja, hogy már 1993-ban 4 Technics lemezjátszóval dolgozott egyszerre. 1994-ben pedig második helyezett lett a budapesti DMC-n, a lemezlovasok technikai versenyén.

Rádiós pályafutása tovább növelte ismertségét. 1998-tól a budapesti Roxy, 2001-től a Radio DeeJay műsorvezetőjeként is dolgozott. Zenei nyitottságát szemlélteti az is, hogy 2003-ban a budapesti Fat Mo’s pénteki rezidense volt, ahol r’n’b slágerekkel kényeztette a közönséget.  Ugyanekkor lett a TV2 zenei főszerkesztője, valamint a bécsi P3 Club és a nizzai ’the Club’ házigazdája is.

2009-ben saját stúdiót és kiadót alapított a ’PUMP’ brand részeként, ennek újabb szegmense lett a Pump Session Live című műsor és a Pump Weekend. Előbbi a hazai OneMusic Radio-ban indult, utóbbit pedig a DI.FM, a KISSFM, a Proton, valamint a LastFM is átvett. Időközönként pörgetett a budapesti Rádió 1-en. Három éven keresztül heti talkshow-ja volt a Lounge Radióban (későbbi Code FM). 2011-ben a Playa del Ingles-i Ministry of Sound klub rezidense lett, miután ’thePUMP’ címmel partysorozatot bonyolított le Gran Canarian.

2012-ben megnyerte a TV2 Megasztár remixversenyét, 2013-ban Pioneer DJ, valamint a budapesti Liget Aréna pénteki és Liget Deep szombati rezidense, NiteRise DJ, a Rise FM szombat esti műsorának vezetője. Peter Sharp 2016 májusától lett a Petőfi Rádió esti mixműsorának rezidens DJ-je.

Az alábbi beszélgetésben, amely két évvel ezelőtt a DJ-k világnapja alkalmából készült vele az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsorában, felidézi pályafutásának legérdekesebb pillanatait:

Az M2 Petőfi TV pénteken, július 29-én a 20:10-kor kezdődő FRISS című élő műsorban idézi fel a DJ munkásságát. A Petőfi Rádióban is megemlékeznek Magyarország egyik legnépszerűbb DJ-jéről, július 29-én és 30-án 23 órától Peter Sharp mixeket hallhatnak. Legjobb mixeiből készítenek egy összeállítást is, amelyet közzétesznek a rádió Soundcloud-oldalán.

Zoltán Péter 53 éves volt.

Borítókép: fotó: Zoltán Péter, fotókredit: MTVA

Olvasson tovább