Nándorfehérvár hőseit ünnepli a közmédia

Tematikus műsorkínálattal és történelmi dokumentumfilmekkel készül július 22-én, a nándorfehérvári diadal napján a Duna, az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió.

Nándorfehérvár, Hunyadi János, a déli harangszó és a diadal – ezek a nevek és szavak évszázadok alatt kovácsolódtak szétválaszthatatlan egységgé. A nándorfehérvári diadal az egyik legmeghatározóbb esemény a magyar történelemben, amely a magyar helytállás és hősiesség szimbóluma. A dicsőséges győzelem emlékére 2011-ben az Országgyűlés július 22-ét hivatalosan is a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította, a közmédia ezen a napon tematikus műsorkínálattal várja nézőit.

A Dunán a Magyar Krónika című műsor 15:25-től, az 1442-es szebeni- és az 1456-os nándorfehérvári csata nyomán bemutatja a zseniális hadvezért, Hunyadi Jánost, akinek győzelme nemcsak Magyarország, hanem egész Európa jövőjét meghatározta. A diadal eseményeit 18:45-től feleleveníti az M5 kulturális hírműsora, az Agenda is, majd a folytatásban, 20:00-tól az MTVA sajátgyártású dokumentumfilmjét, a Nándorfehérvár hőseit láthatják a csatorna nézői. A Kossuth Rádióban minden óra elején, reggel 6 és este 18 óra között a belgrádi ferences rendi templom harangja szól a győzelem emlékére. A rádióadó Regényes történelem tudományos-ismeretterjesztő műsorsorozata 20:35-től szintén foglalkozik a témával.

Ünnepeljük együtt Nándorfehérvár hőseit július 22-én, pénteken a közmédia csatornáin!

 

Videó ajánló

Olvasson tovább