Fontos leleteket találtak régészek egy hazai feltáráson

Nemrég kezdődött a Törökszentmiklós határában található római kori szarmata település feltárása, máris fontos leleteket találtak a régészek. Az M5 kulturális csatorna minden este jelentkező Agenda című műsorával a nézők is ellátogathattak az ásatásra.

A leendő M4-es autóút nyomvonalának régészeti feltárása során talált római kori, de nem a Római Birodalomhoz tartozó szarmata településre bukkantak Törökszentmiklósnál. Az M5 kulturális hírműsora bemutatta az éppen zajló munkálatokat, amelyek nemrég kezdődtek, ám máris fontos leleteket, fazekas mesterségre utaló nyomokat találtak.

Másfél hete kezdődött a bontó munka, amely során 100-150 régészeti jelenséget tártunk már fel, kemencéket, tároló vermeket, kerámia edényeket, római bronzpénzeket. A munka elején vagyunk, de már vannak érdekes eredmények” – mondta az Agendában Kovács Péter a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze. Három temetőt is találtak, melyek feltárása a következő hetekben történik.

A 72 ezer négyzetméteren zajló ásatás mellett az Agenda beszámolt egy másik történelmi jelentőségű eseményről is. Átadták ugyanis a Magyar Pálos Rendnek azt az eddig Lengyelországban őrzött magyar nyelvemléket tartalmazó kódexet, amelyet egy év alatt restaurált az Országos Széchenyi Könyvtár. A helyreállított liturgikus énekeskönyv bemutatásán az Agenda is részt vett.

Agenda – kulturális hírek minden nap 18:45-től az M5-ön, valamint egész nyáron az M1 aktuális csatornán!

Olvasson tovább