×

33 éve szabadon – Tematikus műsorfolyam a közmédia csatornáin

A független Magyarország emléknapjára és ’56 mártírjaira emlékezve június 16-án, egész nap tematikus tartalmakkal készül műsoraiban a közmédia.

Harminchárom év telt el az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúinak újratemetése óta: 1989. június 16-án mintegy negyedmillió ember vett részt Nagy Imre miniszterelnök, és mártírtársai, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és a forradalom ismeretlen szabadságharcosának ünnepélyes újratemetésén. A többórás szertartás meghatározó volt a honi televíziózásban; az egész ország figyelemmel kísérte a tévéképernyőkön. A gyászünnepség a Kádár-rendszer és a szovjet tömb összeomlásának szimbólumává vált. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el a hazánkat, amellyel közel fél évszázad után helyreállhatott az ország függetlensége.

A rendszerváltás katartikus eseménye előtt tisztelegve a közmédia is megemlékezik műsoraiban ’56 mártírjairól, felidézve az újratemetés előzményeit és a Hősök terén aznap lezajló nagyszabású gyászszertartást. A Duna délelőtti magazinműsora, a NYÁR 22-ben Katona Csaba történész idézi fel az eseményeket, majd 11 órától az M5 Kortanúk – ’56 lángjának őrzője: Wittner Mária című portréfilmmel folytatja a megemlékezést. A Kossuth Rádió a nap folyamán többször idéz az 56-os mártírok újratemetésének megemlékezéseiből, többek között Orbán Viktor történelmi beszédéből, a Kalendárium című műsorában, 15:30-tól az emléknaphoz kötődő kulturális eseményeket elevenítik fel. A folytatásban 17:30-tól az M5-ön az Ön is tudja! telefonos vetélkedő tematikus kérdésekkel várja nézőit, majd 20:30-tól a Kossuth Rádió 30 éve szabadon című műsorában Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Boross Péter volt miniszterelnök szólalnak meg a témában.

Az M5 kulturális csatorna közösségi oldalával is csatlakozik a megemlékezéshez: videós összeállításban történelmi sétára hív a 301-es parcellába, és több bejegyzés felidézi a korszak fontosabb eseményeit. A június 16. és 19. között bemutatott online tartalmak segítenek megérteni a korszak jelentős történelmi eseményeit.

A témához kapcsolódó filmes ajánló már elérhető a Médiaklikken!

Tematikus műsorfolyam a közmédia csatornáin június 16-án!

Videó ajánló

Olvasson tovább