Szarvaspástétom

Elkészítés:

A szarvascombot (amit előzőleg késsel fölaprítottunk), a darált sertés hasa alját ízesítjük a sóval és borssal, cukorral, aszkorbinsavval a portóival és a konyakkal. Lefóliázzuk, fagyasztóba tesszük.
Míg érik a hűtőben, a finomra vágott salottát vajon aranyszínűre pirítjuk, majd a gombát is rádobjuk, azzal is átpirítjuk. Végül a csirkemájat (előtte kivágjuk belőle a membránt, kisebb darabokra vágjuk) is hozzáadjuk, azzal is röviden pirítjuk, de a közepe maradjon nyersen. A kész hagymás-gombás-májat hozzákeverjük az időközben bepácolódott húskeverékhez.
Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, zsályát, egésztojást.
1kg-os porcelán sütőformát kibélelünk 2réteg sertéshálóval (előtte egy kis kacsazsírral kikenjük a tálat) és púposra töltjük a keverékünkkel. A hálót visszahajtjuk és alaposan betömködjük a forma széleihez.
180 fokos sütőbe tesszük és 58 fokos maghőmérsékletig sütjük! Kb. 40-45perc.

Ha elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten 20percet, majd óvatosan lepréseljük a tetejét és hűtőbe tesszük, míg ki nem hűl. Pirított Kovászolt kenyérrel, savanyúsággal és/vagy áfonya dzsemmel kínáljuk.

Hozzávalók:

Szarvascomb, inazva, hártyázva, kisebb kockákra vágva 500g
Sertés hasa alja, bőr nélkül, darálva 250g
Csirkemáj, négybe vágva 150g
18g
Bors, frissen őrölve 3g
Porcukor 4g
Portói bor 30g
Konyak 30g
Aszkorbinsav 2g
Tojás, egész 1db
Salottahagyma, finomra vágva 2fej
Shimei gomba, egészben 100g
Petrezselyem és zsálya, finomra vágva 2ek
Sertésháló 2db 50*50cm háló
Vaj 2ek
Áfonya dzsem
Kovászolt kenyér
Házi savanyúság

Kapcsolódó tartalmak