Balatoni Petyek

Elkészítés:

Az egész pontyot lepikkelyezzük, zsigereljük, majd az egyik oldalát lefilézzük.
Ezután az uszonyokat eltávolítjuk a halakról, a fejből kivesszük a szemeket, a kopoltyút és a keserűfogat, majd a fejeket hosszában kettévágjuk. A hal testét, másfél ujjnyi darabokra vágjuk. A darabolt ponttyal együtt a harcsa fejet és a nagyobb darabokba vagdalt keszeget is alaposan besózzuk.
A sózott halakat, amiket a lébe szánunk, pontosan lemérjük és pontosan súlyra ugyanannyi vizet is kimérünk külön, majd félretesszük.
A pontyfilét beirdaljuk, nagyobb darabokra vágjuk. A harcsafilét is nagyobb darabokra vágjuk.
Ezeket a halakat szánjuk betétként, így besózzuk, kevés paprikával is meghintjük, összekeverjük, hűtőbe tesszük felhasználásig.
Nagyméretű öntöttvas fazékban finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, hegyes erőst és a paradicsomot 1ek kacsazsíron megpirítjuk. Hozzá adjuk a haldarabokat, és felöntjük a kimért vízzel.
A lehető leggyorsabban kezdjük forralni! Ha már a lé habja és zsírja feljön a tetejére, apránként hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és ha szükséges ízesítjük még sóval. Lobogva forraljuk a lehető legmagasabb tűzön, maximum 25-35percig, közben gyakran rázogatjuk, néha keverjük. Ha elkészült a lé, durva szűrőn leszűrjük, hagyjuk pár percig csepegni, kissé meg is nyomkodjuk, majd a lehető legfinomabb szűrőn is átszűrjük az immár selymes, kellemesen sűrű levet.
A tiszta levet újra felforraljuk, beletesszük az idő közben leégetett héjú, kockázott paprikákat és 6-7percig főzzük. Ezután hozzátesszük a szintén héj nélküli, kockázott paradicsomot, az irdalt pontyfiélt és a harcsa darabokat. További 7-8percig főzzük és forrón tálaljuk, tetejére szórhatunk friss apró salottahagymát.

Hozzávalók:

Hallé:
Egész, „balatoni nyurga ponty” darabolva, fejjel együtt 1db, 2-2.5kg-os
Harcsa fej, kisebb méretű, félbe vágva 1db
Harcsafilé kb. 2-300g
Keszeg, egész 2db
Vöröshagyma, finomra vágva 2közepes fej
Fokhagyma, vékonyra szeletelve 4gerezd
Fűszerpaprika 2ek +2-3csipet
Hegyes erős paprika, apróra vágva 1\2db
Paradicsom, apróra vágva 1\2db
Savas, könnyű rozébor 1dl

Cseresznyepaprika 2db
Betét:
Hegyes erős paprika 2db
TV paprika 1db
Kápia paprika 1db
Veresi Rozi paradicsom 1-2db

Kapcsolódó tartalmak