Házi löncshús

Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk és kevés kacsazsíron aranysárágra dinszteljük, de nem siettetjük, szánjunk rá 25-30percet! Ha kész, lefagyasztjuk.
A kimért vízbe aprítjuk a fokhagymát és azt is fagyasztóba tesszük!
A húsokat kisebb csíkokra vágjuk és az összes többi fűszerből és a sóból egy keveréket készítünk, amivel befűszerezzük a húscsíkokat. A csíkokat is betesszük a fagyasztóba, sőt a daráló fejet és egy dagasztógép tálját és a keverőfejet is!
Kulcsfontosságú, hogy a hús 0 és mínusz 2 fok körüli hőmérsékletre hüljön!
Ha lehűlt minden, a fűszeres húshoz tesszük a dinsztelt hagymát és a legkisebb tárcsán ledaráljuk, ami szintén be lett hűtve.
A szintén nagyon hideg dagasztógépben maximális fokozaton kezdjük a húst keverni, majd apránként adagolva hozzácsurgatjuk a leszűrt, fokhagymás vizet.(akkor jó a víz, ha jéghártya van a tetején)
Ha kellően hideg volt minden, a hús gyönyörűen beszívja a vizet és kellemes pépes állagot kap a húsmasszánk.
Azonnal befőttesüvegbe töltjük a húst, a tetejére sertészsírt csurgatunk és lábasba tesszük. Felöntjük a hús szintjéig vízzel és tűzre téve gyöngyözve forralva hőkezeljük 2órán át. A kupakot csak ráhelyezzük az üvegre, nem zárjuk le.
1óra elteltével lezárjuk az üveget és így hőkezeljük tovább.
Ha kész, hagyjuk a vízben kihűlni. Hűtőbe téve hónapokig is eláll!
Reggelire fogyasztjuk, kenyérre kenve, nagyobb darabokban pirítva akár.

Hozzávalók:
Salottahagyma, finomra vágva 200g
Sertés tarja 800g
Sertés hasaalja 200g
Jegesvíz 2dl
Fokhagyma 5gerezd
Feketebors 2g
Szerecsendió 2g
Fűszerpaprika 2g
Porcukor 2g
Majoranna, friss, aprítva 1g
Kakukkfű, friss, aprítva 1g
Pácsó 6g
Tengeri só 14g
Kacsazsír 3-4ek
Sertészsír kb 1dl.
Befőttes üveg 2-3db

Kapcsolódó tartalmak