100% meggy: Meggyszörp és pincés meggy jam házilag, házi csirke és kacsamájas befőtt, pirított kaláccsal

Elkészítés:
Meggyszörp:
A meggyet megmossuk, szárait eltávolítjuk és kimagozzuk. A magokat egy tülbe tesszük és összekötjük. Egy nagyméretű fazékba tesszük a meggyet, hozzáadjuk a cukrot, illetve a tülbe csomagolt magokat is. Kézzel összekeverjük, kissé meg is tőrjük, majd letakarva egy éjszakát hűvös helyen pihentetjük.
Másnap tűzre tesszük, felforraljuk és 10-15percig forraljuk, míg kiadja levét. Egy másik fazékba leszűrjük a levet, a tüllbe csomagolt magokat eldobjuk. A fennmaradt meggyet óvatosan ki is nyomkodhatjuk, amit félretehetünk pincés megy jamnek.
Patyolat tiszta zsírmentes, sütőből kivett, tűzforró üvegekbe öntjük a forrásban lévő szörpöt, amihez citromsavat is adunk.
Az üvegeket lezárjuk és 90 fokra állított sütőbe tesszük 2 órára. Ha letelt az idő, kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk másnapig abban kihűlni.
Ha elkészültünk vele, mehet a kamrába akár két évig is.

Pincés meggy jam:
Nagyméretű fazékba tesszük a szörpből kimaradt, félig főtt meggyet, hozzáadjuk a sót, cukrot és az ecetet is. Kézzel alaposan összekavarjuk a meggy szemeket. A fazekat lefóliázzuk és optimális esetben hűvös helyen(spejz, pince) hagyjuk egy éjszakát pihenni, hogy kissé megerjedjen.
Másnap tűzre tesszük a fazekat. Folyamatosan kevergetve felforraljuk és 40-50perc alatt egészen sötétre, sűrűre, kissé töppedtre karamellizáljuk. A lé legyen rajta kevés és egészen sűrű!
Ha elkészültünk, tiszta, forró befőttes üvegekbe töltjük, lezárjuk és 85fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 1-2órát sterilizáljuk. Ha letelt az 1-2óra, kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk a sütőben kihűlni, egészen másnapig.
Az egy nap alatt kidunsztolt üvegeket kamrában, hűtőben tárolhatjuk.
1-2hónap érlelés után az igazi. Sült kacsa vagy libamájjal, vajas pirított kaláccsal fogyasztjuk.
Egy kis friss bors sem árt neki!

Kacsa-csirkemáj befőtt:
A csirkemájat félbe vágjuk, és a közepéből a membránt kitépkedjük, majd forró serpenyőben kissé előpirítjuk, közepe maradjon nyers. Az egész kacsamájat is félbevágjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, szintén enyhén megpirítjuk.
Tiszta befőttes üvegekbe töltjük szorosan a kétféle májat, teszünk mellé babérlevelet, egy csipet morzsolt kakukkfüvet, majoránnát, 2 gerezd fokhagymát, sózhatjuk is ízlés szerint. Szinte teletöltjük az üveget olvasztott kacsazsírral és az üvegeket lábasba tesszük. Felöntjük a lábast annyi vízzel, hogy két ujjnyival maradjon el az üvegek szájától. Tűzre tesszük, az üvegek kupakját csak rátesszük az üvegekre. Gyöngyözésig melegítjük a vizet, majd ezen a hőmérsékleten tartva hőkezeljük másfél órán át, míg az üvegek tartalma hőkezelődik és elkészül.
Ha vajpuha az összes máj, szorosan rázárjuk a kupakokat és hagyjuk a vízben langyosra hűlni, míg hűtőbe tehetjük a májbefőttjeinket.
Hónapokig is eláll, hidegen kenjük friss kenyérre vagy kalácsra a pincés meggy jammel.

Hozzávalók:
Meggy szörp:
Meggy 2kg
Kristálycukor 1kg
Citromsav kb.30g
Pincés meggy jam:
A szörpből megmaradt megy
Kristálycukor a maradék meggy súlyának 10%-a
Ecet 10% 2-3ek
1kk
Kacsa-csirkemáj befőtt:
Csirkemáj 600g
Kacsamáj 600g
Kacsazsír 200g
Só, frissen őrölt bors
Fokhagyma 2-3gerezd
Babérlevél 2-3db
Friss kakukkfű és majoránna
Befőttes üveg 0.7l-es 3db
Kalács(Artizán!) 1db

Kapcsolódó tartalmak