×

Hajdú B. István is segíti a jövő sportkommentátorainak képzését

Elkezdődött a közmédia sportkommentátori képzése. A felvételt nyert hallgatók a két hónapos oktatás során az M4 Sport világszínvonalú technológiával felszerelt stúdiójában hazánk legismertebb szakembereitől tanulhatják meg a sport-televíziózás alapjait. Magyarország egyedülálló képzésének résztvevői ez idő alatt próbaközvetítéseken is megmutathatják hangjukat, teljesítményüket Hajdú B. István is értékeli és egyben útmutatást ad számukra.
 

Hatalmas volt az érdeklődés a közmédia tavasszal meghirdetett képzésére, amelyen a sikeres írásbeli és szóbeli felvételi után 18-an vehetnek részt. Ők az elméleti alapok elsajátítása mellett lehetőséget kapnak arra is, hogy olyan eseményekről készítsenek próbaközvetítést, mint a vizes világbajnokság, a Forma-1, vagy az UEFA Nemzetek Ligája találkozói.

Munkájukat többek között Hajdú B. István is értékeli és megosztja tapasztalatait a tanulókkal. A jövő kommentátorai mentorokat kapnak, akik mellett testközelből leshetik el a szakma minden titkát. A gyakorlatorinetált képzésen az M4 Sport munkatársai oktatnak. Tanulhatnak többek között Ujvári Mátétól, aki a Forma–1 állandó riportere és kommentátora, emellett részt vett a pekingi olimpián és a 2021-es labdarúgó Eb-n, valamint Varga Ákostól is, aki a Bajnokok Ligája-mérkőzések kommentátora és szintén a világ legnagyobb sporteseményeiről tudósíthatott. A mentorok között szerepel Vásárhelyi Tamás, az ő nevéhez fűződik az első magyar téli olimpiai aranyérem közvetítése, és Mohay Bence, akivel rendszeresen találkozhatnak a nézők az M4 Sport műsoraiban. Vendégoktatóként Petrovics-Mérei Andrea is részt vesz a képzésben.

Nem kész szakembereket keresünk, hanem olyan tehetségeket, akikből a jövő nagy kommentátorai lehetnek. Célunk, hogy mindenki a saját hangját találja meg. Ez egy olyan alkalom, ami sokak számára álom, ezeknek a tanulóknak most megadatott a lehetőség, és bízunk benne, hogy lesz, aki él is ezzel” –  mondta Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója, aki szintén megosztja tapasztalatait a diákokkal az oktatás keretén belül.

A két hónapos képzés szombaton indult, a legígéretesebb tehetségek pedig tagjai lehetnek annak a szakmai műhelynek, amely évtizedek óta meghatározza a magyar sportújságírást.

Videó ajánló

Olvasson tovább