Nagyváradon élteti a magyar népzenét a közmédia kulturális alapítványa

Népművészeti találkozóra várja az érdeklődőket a Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány. A nyitóeseményt Nagyváradon tartják, a Hagyományéltetők kultúrköre című rendezvénysorozat első állomásaként.
 

Nagyváradon, a magyar kultúra egyik legfontosabb szellemi centrumában nyitja meg hagyományéltető programsorozatát az MTVA kulturális alapítványa. A rendezvény első állomásán magyarok, romániai magyarok és románok és magyarországi románok egyaránt közreműködnek. A szervezők célkitűzése a magyarság összetartozásának erősítése, melynek kiváló eszközei lehetnek a zenei hungarikumok és azok az értékek, melyekre évszázadok óta büszkék lehetünk. „A kulturális összefonódások, a kölcsönös tisztelet a megterhelt, történelmileg nehezen kezelhető viszonyokat is képesek kisimítani” – mondta a Hagyományéltetők kultúrköre rendezvénysorozatról Eredics Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Dankó Rádió csatornaigazgatója.

A nyitóesemény a helyi és magyarországi művészek mellett együttesvezetők és népzenei formációk közös produkcióiból áll össze, amelyet Bartók Béla, a román folklór egyik legkiemelkedőbb kutatójának művei kereteznek a Nagy Kálmán vezette Michael Haydn Kamarazenekar előadásában. A magyar hagyományokhoz kötődő bemutatót tart a nagyváradi Csillagocska Táncegyüttes, és ezúttal népzenei és néptánc műsorszámmal közösen lép fel ifj. Szerényi Béla (tárogató) és Patyi Zoltán (népihegedű). Balogh Kálmán, Prima Primissima-díjas, világszerte ismert cimbalomművész egy külön erre az alkalomra összeállított repertoárral készül. Lakatos Attilával a Partium és Bihar megye népességéről, történeti emlékeiről, Sebő Ferenccel pedig az idén ötven éves táncházmozgalomról, benne a méhkeréki és eleki román népművészekkel való személyes élményeiről beszélget Ionescu Nikolett, a műsor háziasszonya. Az esemény megvalósulását a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatja.

Hagyományéltetők kultúrköre – március 20-án, 15:30 és 17:00 között a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota alagsori rendezvénytermében!

Olvasson tovább