Kautzky Armand az Év Szaváról: a család elsődleges

A legszebb és a legösszetettebb magyar szavak egyikének nevezte a család kifejezést Kautzky Armand, a Montágh Testület tagja, miután az Év Szavának a „család”-ot választották 2021-ben. Az egyik legismertebb magyar hang szerint a család ad célt, tartalmat az embernek.

Az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület indoklása szerint azért választotta az Év szavának a „család”-ot, mert az összetartozást kifejező szó jelentése túlmutat szülők és gyermekeik együttélésén: örömforrás és védőbástya, amely generációkon át ad biztos alapot az emberek közösségének. Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, a véleményező és javaslattevő testület tagja az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta: a család az egyik legszebb, legösszetettebb jelentéssel bíró szavunk. Úgy fogalmazott: „napjainkban, nagyon fontos az összetartozás, hiszen a mi generációnk nem élte még meg ezt a kiszolgáltatottságot, szükség van nagyszülőkre, unokákra, szűkebb és tágabb értelemben a családra, akik segíteni tudnak.”

Kautzky Armand szerint a család nemcsak a gyerekek és szülők kapcsolatát takarja, hanem vonatkozhat szakmai, szellemi, vallási közösségre vagy baráti körre, amelyek szintén egyfajta családot jelentenek. „Félve nézem a nyugatabbra élőket, mert ott ezek az értékek felbomló stádiumban vannak. A magyaroknak még nagyon sokat jelent a család, és örülök, hogy itt élek, ahol erős, kohéziós ereje van” – fejtette ki a színművész, és hozzátette: a család ad célt, tartalmat az embernek. Mint mondta, az ő életében is ez a legfontosabb bázis, olyan alap, amelyre épít.

Az Év Szavát 2020-tól hirdeti ki a közmédia Montágh Testülete azzal a céllal, hogy minden év decemberében kiemelje azt az egy szót, amely leginkább összefoglalja, kifejezi az adott évet.

Az idézett beszélgetés alább újranézhető:

Videó ajánló

Olvasson tovább