Új tagokkal, változatlan credóval őrködik a magyar nyelv helyes használata felett a közmédia Montágh Testülete

A helyes magyar nyelvhasználat és szép magyar beszéd megőrzése a legfőbb küldetése a közmédia Montágh Testületének. A célok megvalósulását október 1-től új tagok segítik, így a közmédia mikrofonengedélyeiről olyan neves személyiségek döntenek, mint Kondor Katalin, vagy éppen Kautzky Armand.

Szinte egyedüli médiavállalatként Magyarországon a közmédia kiemelt hangsúlyt fektet a szép magyar beszéd megőrzésére, nyelvi hagyatékunk ápolására, továbbörökítésére. A Montágh Testület kíséri figyelemmel, hogy a közmédia csatornáin olyan műsorvezetők, riporterek, hírolvasók, narrátorok és tudósítók szerepeljenek, akik megfelelnek a közszolgálati televíziózás és rádiózás magas szintű minőségi követelményeinek és jogosultak arra, hogy mikrofonengedélyt kapjanak.

A hazánk egyik legismertebb beszédművelőjéről, Montágh Imréről elnevezett tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testület október 1-től új tagokkal folytatja munkáját. Testületi tag lett Bordi András, Kautzky Armand, Kondor Katalin, Perjés Klára és Vass István Zoltán. A Vadász Ágnes elnöksége alatt működő testület új tagjai olyan meghatározó nyelvőrzőkhöz csatlakoztak, mint Novotny Zoltán, Korbuly Péter és Varga János.

Bár a testület alapvetően a szép és helyes beszéd megőrzésére figyel, mindez a magyar helyesírás kiváló ismerete nélkül elképzelhetetlen. Tudását most bárki tesztelheti: egy rövid Montágh-kvíz található a hirado.hu és az M5 közösségi médiaoldalain.

Tesztelje velünk tudását!

A Montágh Testület működéséről további információk ezen a linken elérhetőek.

Borítókép: Budapest, 1986. június 7. Montágh Imre (b) logopédus, nyelvész a Rádiókabaré felvételén. MTI Fotó: Hámor Szabolcs

Olvasson tovább