Széll Tamás elárulta, mikor érdemes elővenni az öntöttvas serpenyőt

Hetente négy alkalommal egyszerű, de nagyszerű konyhai tippekkel jelentkezik Széll Tamás a közmédia csatornáin. A Michelin-csillagos séf szombatonként 17.00-kor várja a Duna Televízió nézőit a Főmenüben. Hétfőn, szerdán és pénteken 10.55-kor pedig a Kossuth Rádió hallgatóival osztja meg a konyhaművészet fortélyait, például az öntöttvas serpenyőben készült ételek titkait.
 

Szeptember 18-án elindult a Duna Televízió Főmenü című gasztroműsorának második évada, amelyben Széll Tamás és Böröcz Zsófia párosa kápráztatja el a nézőket minden szombaton 17.00-tól. A magyar konyhaművészet kiválósága a hét másik három délutánján ismét rádiós konyhai tippeket ad az éteren kersztül a Kossuth Rádió hullámhosszán. A séf hétfőn, szerdán és pénteken 10.55-től jól bevált fortélyait osztja meg a hallgatókkal, sőt, néha egy-egy személyes emlékével is megfűszerezi a beszélgetést. Az Átvitt Étterem legutóbbi adásában a Főmenü séfje arról mesélt, miért lesz különlegesebb a főztünk, ha dédanyáink régi öntöttvas serpenyőit használjuk.

Egyre több helyen olvasni, hogy az öntöttvas serpenyőkben valamiért finomabb lesz az étel. Mi az előnye ennek? Vajon tényleg finomabb lesz?

– Az öntöttvas serpenyők értékeit akkor tudjuk kiaknázni, hogyha minimum gáztűzhelyünk van otthon, mert azt kellőképpen át kell tudnunk hevíteni ahhoz, hogy ne ragadjon le az étel. Egy ilyen konyhai eszközt mosogatógépben vagy mosószerrel mosni általában nem ildomos. A főzés után mindig egy száraz kéztörlő ruhával szükséges eltörölni. Ez a típusú serpenyő úgy működik, hogy évek múltán egy szinte láthatatlan filmréteg alakul ki a felületén a főzés közben lekaramellezett fehérjéktől, illetve zsíroktól. Ha már kellően öreg – és úgy tartjuk a nap felé – akkor szivárványosan pompázik a felülete. Ez a bevonat eredményezi azt a különleges ízt.

Minden háztartásban szükség van egy öntöttvas serpenyőre?

– Ahhoz, hogy öntöttvas serpenyővel tudjunk dolgozni otthon, nagy hőt kell tudnunk prezentálni, tehát gázra van szükségünk. A legtöbb háztartásban villanytűzhely van, ezért azt szoktam javasolni, hogyha kezdők vagyunk, hogy egy jó minőségű teflonserpenyő az, amivel próbálkozzunk, mert ott tudunk kellő sikerélményt elérni. A következő lépés lehet egy wok. Ezek az edények is attól működnek, hogy olyan masszív gázszerkezet van alattuk, ami a hőleadás miatt létrehozza azt a bizonyos filmréteget. A nagy hő a kulcs, nem az, hogy mi van az edényünk aljában.

Gasztrotippek Széll Tamástól szombatonként 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a Főmenü Médiaklikk-oldalán.