×

Bartók művével lép színpadra Bukarestben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Fennállása óta először kapott meghívást a bukaresti George Enescu Fesztiválra a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A rangos seregszemlén két este is hangversenyt ad a zenekar, és világsztárokkal dolgozhat együtt.
 

A 25. George Enescu Fesztivál programjának középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll. Az idei eseményen elhangzik legtöbb zenekari és kamarazenei műve: a seregszemlén összesen 37 művét játsszák. A fesztivál másik fő témája idén Igor Sztravinszkij zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét is műsorra tűzték. A fesztivál olyan világhírű zenei együtteseket vonultat fel, mint a Londoni Szimfonikusok, a Berlini Rádiózenekar, a milanói Scala Filharmonikusai, vagy a Francia Nemzeti Zenekar.

A világhírű fesztiválon a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara két koncertet ad. Szeptember 20-án Christoph Eschenbach vezényli az együttest, a szólista a francia Renaud Capucon lesz, aki Korngold d-dúr hegedűversenyét játssza. A következő estén, szeptember 21-én, kedden a magyar együttest Christian Badea román-amerikai karmester dirigálja, szólistaként az Ausztriában született, de perzsa családból származó Kian Soltani lép fel, aki Schumann a-moll csellóversenyét szólaltatja meg, de felcsendül Bartók Béla klasszikusa, A csodálatos mandarin is.

„Büszkék vagyunk arra, hogy meghívást kaptunk az idei Enescu Fesztiválra, és Bartókot, magyar zenét játszhatunk Bukarestben. Európa egyik legrangosabb komolyzenei fesztiváljáról van szó, amelyen a világ legjobb együtteseivel egy sorozatban léphetünk fel, és ahol világsztárokkal dolgozunk majd együtt, Christian Badea és Christoph Eschenbach karmesterekkel, Kian Soltani gordonka- és Renaud Capuçon hegedűművésszel” – emelte ki a bukaresti fellépés jelentőségét Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Videó ajánló

Olvasson tovább