A Mars felszínéről jelentkezett be a közmédia meteorológusa

Különleges helyszínről, egy végtelen, kopár terrakotta színű domborzatról tudósította az időjárás-jelentést Tóth Tamás. A közmédia meteorológusa az aktuális időjárási viszonyok után azt taglalta a Mars felszínén járva, hogy vajon elegendők-e az élethez szükséges feltételek a vörös bolygón.
 

A közszolgálati csatornák az időjárás-jelentésben az előrejelzés mellett naponta beszámolnak különböző különleges eseményekről és jelenségekről is, mindezt látványos képi világ kíséretében.

Szeptember 9-én, csütörtökön a Mars felszínéről jelentkezett be Tóth Tamás, a közmédia meteorológusa, aki az adásban elárulta, milyen adottságokkal rendelkezik a Naprendszer sziklás bolygója. Számos tudományos-fantasztikus film és kutatás foglalkozik azzal, hogy a planéta alkalmas-e az emberi élet alapfeltételeit biztosítani, ezek kapcsán felidézte, hogy 46 évvel ezelőtt, 1975. szeptember 9-én, éppen ezen a napon indult útjára a Viking 2-es számú űrszonda. Az orbiter több felmérést is elvégzett, ezzel pedig sokat segített a szakembereknek a Mars tulajdonságainak megismerésében. Hozzátette, hogy a bolygó színével ellentétben igencsak hűvös: a nappali maximális hőmérséklet alig éri el a 4 Celsius fokot, míg az északi oldalán akár -120 Celsius fok is lehet. A további részletek az Időjárás-jelentés aktuális adásából ismerhetők meg.

Videó ajánló

Olvasson tovább