Pusztulás fenyegeti a Balaton egykori zászlóshajóját

A magyar hajógyártás büszkeségeként tették vízre 1952-ben a Beloiannisz hajót, amely több mint ötven évig a magyar hajóflotta legnagyobb balatoni utasszállítója volt. Milliók utaztak rajta, popcsillagok léptek fel a fedélzetén, többek között az Omega is adott rajta koncertet. 2003-ban azonban leselejtezték, 2014 óta pedig a Dunán vesztegel. A Beloiannisz Hajóért Alapítvány alapítói évek óta azon dolgoznak, hogy a Balaton egykori zászlóshajója visszatérhessen a hazai vizekre. A hajó felújításához kapcsolódó látványtervek elkészültek, ezeket pedig először az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! adásában láthatta a nagyközönség.

Hét éve vesztegel a Dunán a magyar hajózási kultúra ikonikus építménye, a Beloiannisz hajó, amelyet 1952-ben a magyar hajógyártás büszkeségeként tettek vízre. A Balatonon menetrendszerűen közlekedő vízijármű a nyári időszakban zenés sétahajóként is működött, fellépett rajta hazai a popkultúra színe-java, többek között az Omega, Delhusa Gjon és az Irigy Hónaljmirigy is. 2003-ban azonban kivonták a forgalomból, 2014-ben átkerült a Neszmélyi Hajóskanzenbe, azóta ott vesztegel és a pusztulás fenyegeti. A Beloiannisz Hajóért Alapítvány alapítói azon dolgoznak, hogy a vízrebocsátás 70. évfordulóján a magyar hajógyártás büszkesége ismét visszatérhessen a hazai vizekre.

A látványtervek elkészültek, ezeket pedig először az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! szerdai adásában, Pató Márton riportjában láthatta a nagyközönség. „A hajó lepusztult, de menthető állapotban van. Szeretnénk a most meglévő eredeti gépészeti elemeket visszaépíteni a hajóba, mellé pedig beszerelnénk egy másodlagos segédhajtóművet, amely elektromos motoros lenne. Így a gyerekeknek élőben tudnánk megmutatni mi a különbség a kétfajta motor energiahatékonysága között” – mesélte a riportban Policsányi István, a felújítás vezetője, az MS Beloiannisz társtulajdonosa. Terveik szerint ugyanis az 1969-74 közötti arculat szerint renovált hajó újbóli vízrebocsátásához edukációs programot rendelnének, így általa évente gyerekek tízezreit taníthatnák a környezettudatos szemléletre a Balaton közepén.

„A Beloiannisz a magyar hajózási kultúra ikonikus alakja, egy műszaki kincs” – mondta Vizy Márton az MS Beloiannisz társtulajdonosa, a projekt finanszírozási vezetője. Hozzátette: ha biztosítani tudják a megfelelő forrásokat, a jármű még idén átkerülhet a komáromi hajógyárba, ahol befejezhetik a már megkezdett restaurálást. Ha minden jól megy, akkor vízrebocsátásának 70. évfordulóján, 2022-ben ismét a Balatonon szállíthatja az utasokat a magyar tenger egykori zászlóshajója.

Az M2 Petőfi TV Beloianniszról szóló riportját itt megtekintheti:

A videóban látható a hajó jelenlegi állapota és az is, hogyan fog kinézni a felújítás után.

Videó ajánló

Olvasson tovább