×

Így néz ki egy 16 ezer kupakból készült kerítés

Adott több ezer kidobásra szánt műanyagpalack kupakja, egy üres falfelület és egy hejőcsabai asszony, aki két nyár leforgása alatt készített műalkotást belőlük. Szabadosné Bihari Ágnes kitartóan ragasztotta egymás mellé a színes kupakokat és egy elképesztően látványos és egyedi falfelületet hozott belőlük létre, amelyet a Petőfi TV Én Vagyok Itt! legutóbbi adásában láthattak a közmédia nézői.

Szabadosné Bihari Ágnes kupakgyűjtő szenvedélye és kreativitása megteremtette Miskolc-Hejőcsaba legújabb látványosságát, a mintegy 16 ezer műanyagpalack kupakjából készült műalkotásnak is beillő kerítésfalat. A tengernyi mennyiségű plasztik zárófedelet hosszú éveken át raktározta az alkotó, majd úgy döntött, hogy családi házuk egyik a vakolatlan kerítésfalát azokat felhasználva, egyfajta mozaikképpel tünteti el. A Petőfi TV Én Vagyok Itt! stábja teljes valójában megcsodálta a papagájokat ábrázoló, vidám kupakinstallációt, amelyről maga az alkotó mesélt.

„Az idő vasfoga már kicsit kikezdte a kupakokat. A nap kiszívta a színüket, a csapadék megrongálta a felületüket. A legtöbb kupakom rózsaszín volt, akár egész felületet kirakhattam volna belőlük, de nekem színekre volt szükségem a madarakhoz. A szomszédok is segítettek, hordták nekem a kupakokat a legkülönfélébb színekben, ha pedig nem jutott valahova elég szín, akkor átfestettem a műanyagot festékkel” – magyarázta a közmédia riporterének a látványos kerítés tulajdonosa és megalkotója.

A környékbeliek a mai napig bedobják Ágnes kerítésén az összegyűjtött, bezacskózott kupakokat, de ma már csak néhány darabot cserél, amikor renoválnia kell a díszfalat. A kupakok válogatásában az édesapja segített neki, a kerítésburkolásban ugyanis az jelentette a legtöbb feladatot, hogy árnyalatok szerint csoportosítani kellett a műanyagdarabokat.

„Az interneten gyűjtöttem inspirációt. Valójában némi matematikai tudás és a keresztszemes minták ismerete elegendő volt a tervezéshez. Kockás papíron, színes jelölőket használva alkottam meg a vázat, és szerencsére a nagy felületen gyönyörűen mutat. A helyiek, járókelők gyakran zarándokolnak el ide, hogy megcsodálják. A gyerekeknek nagyon tetszik. Próbálják mindig megtippelni, hogy hány darab van a falon, rendszerint pár ezerre becsülik. Mindig nagy a meglepetés, amikor elárulom, hogy valójában több mint 16 ezer kupak van a falon” – büszkélkedett a kupakmozaikkal a kreatív újrahasznosítást forradalmasító Szabadosné Bihari Ágnes.

Hétfőtől-szombatig minden este 21.05-től Én Vagyok Itt! az M2 Petőfi TV-n, meghökkentő témákkal, sikeres fiatalokkal, izgalmas beszélgetésekkel, élő koncertekkel és kihagyhatatlan zenész-interjúkkal.

Az Én Vagyok Itt! aktuális adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon és a Petőfi TV Youtube-csatornáján.

Videó ajánló

Olvasson tovább