Ridikül

Bagdy Emőke: mai napig gyötör a bűntudat

Ismert édesanyák, Bangó Margit énekesnő, Kállay Bori színésznő és prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus vallottak lányaikkal való szoros, megingathatatlan kapcsolatukról a Ridikül pénteki adásában. Később aztán meglepetésvendégként a „lányok” is betoppantak a stúdióba és szem nem maradt szárazon. A műsorvezetőnek, Dióssy Klárinak pedig a stáb készült meglepetéssel, neki kisfia csalt könnyeket a szemébe.

Bangó Margit énekesnő, előadóművész és szintén énekesnő lánya, Bangó Marika; Kállay Bori színésznő és lánya, az ugyancsak színházi pályát választó Fonyó Barbara, valamint prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus és édesanyja nyomdokaiba lépő lánya, Dr. Császár-Nagy Noémi voltak a Duna Televízión látható Ridikül pénteki anyák napi adásának vendégei.

Mindhárom édesanya egyetértett abban, hogy gyerekeik születése volt életük legnagyobb élménye, legfontosabb pillanata. „Mindig is két gyereket szerettem volna, és egy kislányra is nagyon vágytam. Mindez pedig egyszerre teljesült, hiszen ikreim születtek, elsőként Zsolti, majd Noémi. Bár a köldökzsinórt akkor fizikailag elvágták, lelkileg ez a mai napon összeköt velük” – árulta el Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

Bár a Ridikül vendégei életük ajándéknak tartják gyerekeiket, sok nehézséggel kellett megküzdeni mindannyiuknak amíg kicsik voltak. „Nagyon fiatalon, 17 évesen szültem Marikát és nagyon nehéz volt a szerepeket összeegyeztetni. Művésznek lenni, anyának, feleségnek lenni egyszerre borzasztóan nehéz volt” – vallotta be Bangó Margit, akinek eleinte semmilyen segítsége nem volt, csak később tudott húgára támaszkodni, aki vigyázott a kis Marikára. Élete legnehezebb éve volt, mikor nem látta kislányát. „Lehetőségem adódott 1968-ban egy három hónapos brüsszeli munkára, amelyet egy évre hosszabbítottak meg, ám családunk több tagjának az útlevél-kérelmét is elutasították, így nem volt, aki kijöjjön, hogy vigyázzon Marikára a fellépéseim alatt” – mesélte az énekesnő.

Segítség nélkül Kállay Bori is nehezen boldogult volna kislányával. „Nehéz összeegyeztetni a színészetet az anyasággal. Bár életem legnagyobb élménye volt Barbara születése, de ha nincs mellettünk az anyukám, nem tudom miként boldogultam volna. Édesanyám – Barbara csecsemő korától kezdve – minden nap fél hatkor megérkezett hozzánk, vigyázott rá, tanult vele, lefektette, amíg nekem színházi elfoglaltságom volt” – mesélte a színésznő, aki elárulta: „még csak egy hónapos volt Barbi, mikor visszamentem a színházba. Az elmaradt jó éjt puszik miatt sokáig bűntudatom volt”.

Hozzá hasonlóan Bagdy Emőkét is bűntudat gyötri. „Határidős volt a doktori munkám, ezért visszamentem dolgozni, ám emiatt a 8 hónapos kicsiket gondozónőre kellett bíznom. Mai napig bűntudat gyötör, ez egy begyógyíthatatlan seb a lelkemben” – vallotta be a klinikai szakpszichológus.

Nézze meg a Ridikül pénteki adását, hiszen a meglepetés sem maradt el: megérkeztek a stúdióba a „lányok” is, akik reagálva édesanyjuk korábbi vallomásikra, elárulták, miként élték meg gyerekként a szeretett anya hiányát:

További olvasnivalók