Kiderült, miért olyan drága a mangalicahús

Jelentős árkülönbség van a sertés- és a mangalicahús között és bár a minőségi különbség már sütéskor kiderül, talán nem mindenki tudja, miért kerül többe az utóbbi. A titokra a Főmenü szombati adásában derült fény a Duna Televízióban, amelyben Széll Tamás és Anger Zsolt ebből a nemes alapanyagból készített három különböző ételt is.
 

A mangalica került a Főmenü aktuális epizódjában terítékre szombaton délután. E nemes alapanyagot felhasználva kevés hozzávalóból, sok technikával készítettek Széll Tamásék olyan fogásokat, amelyektől csend lett a konyhában. „Amikor csend van, akkor lehet tudni, hogy jó a kaja” – magyarázta Anger Zsolt, míg Széll Tamás nem jutott szóhoz egészben sült mangalicakaraját kóstolva.

Azért Széll Tamás sem aprózta el, kivéve persze a paradicsomot, amelyből paradicsomvíz és málna felhasználásával szemet-szájat gyönyörködtető paradicsomsalátát készített. Egy egyszerűnek mondható köretet, egy még egyszerűbb ételhez: a rántott húshoz. Mindezt persze a sertések Rolls-Royce-ából, a mangalicából, annak is a papszeletéből.

A Főmenü szombati adásának vendége Veégh Attila, a Mangalica Fesztivál megálmodója elárulta: sokszor kapják meg azt a kérdést, hogy miért drágább a mangalica húsa, mint a sertésé. „Egyrészt kétszer annyi ideig él, mint a sertés és így többe is kerül az etetése, másrészt pedig kevesebbet fial. Továbbá az állat testének körülbelül 70 százaléka zsír, így kevesebb húst tud adni, de azt kiváló minőségben. Hiszen a mangalica húsában is zsír van, ami pedig a legjobb ízvivő anyag” – részletezte a szakértő.

Érdemes IDE kattintva újranézni a Főmenü szombati adását, hiszen nemcsak a finom fogások elkészítésének módját lehet ellesni, de az is kiderül belőle, miért eregetett indán tábort megszégyenítő módon füstöt a konyhában Anger Zsolt, továbbá az is, miért hívják a papszeletet papszeletnek.

Főmenü – minden szombaton 17 órától a Duna Televízión!

Olvasson tovább