Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek A magyar költészet napján

Budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban hangoznak el a közmédia nagysikerű Vers mindenkinek sorozatának darabjai, valamint a Petőfi Irodalmi Ügynökség Csimborasszó című kortárs megzenésített versei 2021. április 11-én, a magyar költészet napján.
 

A hétvégén összesen huszonegy – nyolc budapesti és tizenhárom vidéki – bevásárlóközpontban élvezhetik a magyar kultúra remekműveit a vásárlók, ugyanis vasárnap óránként 2 vers és 1 Csimborasszó dal hangzik majd el a plázarádióban, ezzel hívva fel a figyelmet A magyar költészet napjára.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból általában irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozásokra nincs mód, azonban, a közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség jóvoltából a kulturális élmény idén sem marad el: 14 verset és 6 dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban.

„A váratlant keressük. Az irodalom és versek szokatlan elhelyezését. Meglepő és kizökkentő árukapcsolásokat. Ha a versekre gondolunk, nem a hatalmas, csillogó bevásárlóközpontok jutnak eszünkbe. Ha pedig a plázákra, nem a rövid sorokba tördelt érzelmek, vagy a rímek és jambusok mentén rendezett nyelvi lelemények. Ha kicsit csavarunk a megszokásainkon, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, más fénytörésbe helyezzük a közhelyeinket, máris ott a találkozási pont. Hiszen a plázák közösségi terek is, találkozási pontok, randihelyszínek, nagy beszélgetések és közös programok színterei. A versek pedig bármelyikünk helyett fogalmazzák meg az érzéseinket, vágyainkat, bánatunkat vagy örömünket – vagy egyszerűen csak megnevettetnek minket. Ha egykor természetes volt egy fogadó közös udvarán, egy város főterén vagy egy piacon verset szavalni, színházat csinálni, ma miért ne lehetne? Ezt a szokatlan és eredeti párosítást próbáljuk ki idén először, és talán a világon is elsőként: mikor máskor, mint a magyar költészet napján, április 11-én” – mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalom szakmai igazgatója.

„A közmédia számára az értékmegőrzés és a kultúra ápolása nemcsak klasszikus közszolgálati feladat, de egyben küldetés is. A közmédia számos csatornáján foglalkozunk a magyar költészet napjával. A Vers mindenkinek valóban mindenkinek szól, örömünkre szolgál, hogy nagysikerű sorozatunk darabjai ilyen módon is eljuthatnak a nagyközönséghez” – tette hozzá Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A rádióban elhangzó versek neves színészek előadásában hallhatók:
Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez (Előadja: Sztankay István)
Vörösmarty Mihály: A Merengőhöz (Előadja: Koncz Gábor)
Arany János: Családi kör (Előadja: Szabó Gyula)
Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? (Előadja: Cserhalmi György)
Ady Endre: Elbocsátó szép üzenet (Előadja: Darvas Iván)
Ady Endre: Játék, játék, játék (Előadja: Ruttkai Éva)
Babits Mihály: Esti kérdés (Előadja: Gáti József)
Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (Előadja: Moór Marianna)
Tóth Árpád: Lélektől lélekig (Előadja: Mensáros László)
József Attila: Mama – Altató – Tél (Előadja: Domján Edit)
József Attila: Óda (Előadja: Bessenyei Ferenc)
Radnóti Miklós: Nem tudhatom (Előadja: Szabó Gyula)

A Csimborasszó Zenésversek:
Kiss Ottó: Égi Tinta (Előadja: Bognár Szilva)
Miklya Zsolt: Találós (Előadja: Czutor Zoltán)
Pinczési Judit: Légtornász (Előadja: Dorogi Péter)
Kiss Judit Ágnes: Macska télire (Előadja: Magyar Bori)
Kántor Péter: Körúti szél (Előadja: Cimbaliband)
Kányádi Sándor: Madáretető (Előadja: Szalóki Ági)
A dalok IDE KATTINTVA megtekinthetők.

A verseket az alábbi bevásárlóközpontokban hallhatják április 11-én: Alba Plaza, Balaton Plaza, Corvin Plaza, Csepel Plaza, Csillag Center, Duna Plaza, Debrecen Plaza, Győr Plaza, Kaposvár Plaza, Kanizsa Centrum, Nyír Plaza, Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Miskolc Plaza, MOM Park, Pécs Plaza, Sopron Plaza, Szolnok Plaza, Szeged Plaza, Zala Plaza, Újbuda Center, Westend Bevásárlóközpont.

Videó ajánló

Olvasson tovább