Ilyen volt percről percre A Dal 2021 I. válogatója!

Szőke Nikoletta tarolt előadásával az első válogatóban. A zsűri pontszámok alapján az énekesnő végzett az élen a tíz produkció közül.

Az első válogató versenyzői:
Galda Levente Eredő
Hajdu Erik Szürke madár
Mudfield Nincsen szerencsém
Nagy Adri Hol voltál
Name Project Altass el
Siklósi Balázs Csak egy IGEN
Sőti Barbi Érezz idebenn
Szőke Nikoletta Új esély
Tortuga Törnek az Ablakok
Veréb Tomi Miénk volt a Világ

Zsűritagok:
Vincze Lilla, zenész, szövegíró, zenepedagógus, a Napoleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője
Nagy Feró, A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekes-dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere
Ferenczi György, Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész-énekes, a Rackajam együttes alapítója!
Mező Misi, énekes, zenész, a Magna Cum Laude együttes frontembere

A Dal 2021 40-es mezőnyének indulói idén is készültek egy közös dallal, amellyel Balázs Fecóra emlékeztünk.

Idén 40 dal mutatkozik be, 4 válogatóban 10-10 produkció.
A dal elhangzása után a zsűri értékeli és pontozza a produkciót, így a 10 dal elhangzása után kialakul egy zsűri sorrend, amelyből az első 4 az elődöntőbe kerül.
Ezek után jön el az Önök ideje, a további 6 dalra tudnak SMS-t küldeni az adáson belüli szavazás lezárásáig. Egy telefonszámról maximum 20 szavazatot küldhetnek.
A legtöbb voksot kapó versenyző pedig továbbjut az elődöntőbe és lehet, hogy ő lesz a végső győztes.

Egy győri formációval indítunk, akik 3 éve alakultak és első nagy dobásuk néhány hónapja egy Charlie-val közös produkció volt.
Ahogyan azt is fontos állomásnak élték meg, most A Dalban való szereplésüket is mérföldkőnek érzik. Daluk a szakítás utáni időről szól, de mégis egy pozitív üzenetet közvetít. A színpadon a Name Project és az Altass el!

Nagy Feró szerint a zenekar nagyszerűen elindította a showt. Vincze Lillának tetszett a dalfelépítés, de nem értette néha a szöveget. Mező Misi szerint érezhető a rutin, viszont gimis, elcsépelt volt a refrén harmóniája. Szerinte nagyon fontos a bátorság és, hogy mindenkinek meglegyen a saját tere a zenekarban. Ferenczi György úgy vélte parádés a banda, viszont azt tanácsolta, hogy ne álljanak ki egy olyan szöveggel, ami nincs végig gondolva.

Pontok: 6 – 6 – 5 – 6

Az elmúlt 2,5 évben teljes mértékben az anyaság örömeit élvezte a következő énekesnő. Szinte minden időt kisfiával, Benedekkel töltött.
Azt mondja, komoly változásokon ment át: sokkal érzelmesebb lett, és más dolgok foglalkoztatják. Úgy érzi, eljött az ő ideje! Következik Nagy Adri és a Hol voltál!

Mező Misi megjegyezte, hogy a tempó nincs eltalálva a dalnál, kicsit gyors az énekesnőnek. Úgy folytatta, hogy benne van a bátorság Adriban, de érdemes kikérni egy tapasztalt szövegíró véleményét az első saját daloknál. Vincze Lilla gyönyörűnek tartja a fiatal anyuka hangját, de kicsit változatosabbnak kellett volna lennie a dallamnak.

Pontok: 5 – 6 – 6 – 4

Egy olyan srác következik a színpadon, aki gyerekkorában a tojásszeletelőt gitárnak használta. Azóta persze már igazi hangszereken játszik, az éneklés pedig főszerep lett az életében. Dalában egy személyes történetről énekel. Terápiaként élte meg a zenélést.  A színpadon Hajdu Erik és a Szürke madár!

Ferenczi György véleménye szerint nagyon sok a refrén, pedig érdekelné a további tartalom is. Megjegyezte még, hogy igazi muzsikálást láttak a színpadon, remek volt. Vincze Lillának nagyon tetszett a dal, véleménye szerint gyönyörű volt.

Pontok: 6 – 9 – 7 – 7

Jöjjön A Dal tavalyi év felfedezettje: a nyíregyházi banda, akik idén újra a legjobbak között vannak. A csapat kedvenc hobbija – már ha ezt nevethetjük annak – a szórakozás! Most megmutatják, hogyan buliznak ők! Egy szikrázó produkcióval jön a Tortuga és a Törnek az Ablakok!

Nagy Feró imádta a produkciót. Ferenczi Györgynek is nagyon tetszett az előadás, állítása szerint így jó, ahogy van. Tanácsként még hozzátette, hogy viszont, ha törnek az ablakok, akkor gitárszólóban is törjenek az ablakok.

Pontok: 7 – 7 – 8 – 9

A következő előadó élete első szerzeményével áll a színpadra, amit megélt tapasztalatai inspiráltak. Dalával mindenkit arra szeretne biztatni, hogy sok sikertelenség után is, kitartó munkával, elérhetjük legféltettebb céljainkat. Egy megvalósult álom percei következnek, jön Sőti Barbi és az Érezz idebenn!

Vincze Lilla úgy nyilatkozott, hogy a mezőny legszebb női hangját hallhatták. Tudott építkezni a dal, zenei oldala nagyon tetszett a zsűritagnak, viszont szeretett volna konkrétabb képeket látni. Nagy Feró véleménye szerint Barbi és a dal egyek voltak.

Pontok: 8 – 7 – 7 – 6

Yes, ja, da, ano, ita, oui, “szí” és, hogy kínai nyelvű nézőinknek is kedvezzünk “sí”. Következő előadó a dalában csak egy szóra – egy igenre – vár, ami az egész életét megváltoztatja. De vajon a zsűri, illetve önök igent mondanak-e a dalra? A Dal színpadán Siklósi Balázs és a Csak egy IGEN!

Vincze Lilla megemlítette, hogy nagyon szereti ezt a dalt, és kiemelkedő az énekes is. A hangszerelésben viszont picit lehetne segíteni, hogy az ének jobban érvényesüljön. Nagy Feró szerint egy hanggal lentebb kellett volna vinni a dalt, hogy kényelmesebben lehessen elénekelni. Ráadásul úgy érezte a zsűritag, mintha Balázs nem élné át igazán a dalt.

Pontok: 5 – 5 – 7 – 6

A következő előadó 9 évesen debütált a Miskolci Nemzeti Színházban, és a színpad azóta is szerves része az életének. Az utóbbi években pedig nem csak musicalekben, hanem pop számokban is bizonyít.
A Dal színpadán egy újabb arcát mutatja meg. Egy érzelmes dal egy érzelmes előadótól, színpadon Veréb Tomi és a Miénk volt a Világ!

Mező Misi szerint Tomi a mai mezőny legkomolyabb énekese, nagyon magabiztos volt az előadás. A zenei producernek pedig csillagos ötöst küldött, hibátlan volt. Misi hozzátette még, hogy más volt és mégis működött a refrén mentesítés. Ferenczi Györgynek is nagyon tetszett az egész produkció. Viszont kis kritikát is megfogalmazott. Szerinte a dal maga nem haladt, csak az éneklés. Olyan mintha, más dalát adná el Tomi a remek éneklésével.

Pontok: 8 – 6 – 7 – 6

A következő előadó már 3 éves korától kezdve énekel és néptáncol, így versenydalában is felfedezhetők a folk stílusjegyei. Produkciójával szeretne erőt adni a helyes útról letért fiataloknak, hogy egy megtört, magányos lélek is képes legyen hazatalálni. Következik Galda Levente és az Eredő!

Nagy Feró kijelentette, hogy végre megszületett egy olyan dal, amit imád. Nagyon szerette az előadást is, és hogy végre valaki belenyúlt az öreg kultúránkba. Vincze Lilla úgy fogalmazott, hogy nemzetközi szintű és világrengető a dal. Női zsűritagunknak egyaránt tetszett a szöveg és a zene is.

Pontok: 7 – 8 – 8 – 10

A következő előadó először 18 évesen, a saját szalagavatóján lépett fel. Ez volt a kezdet számára, utána pedig jazzénekben a legmagasabb szintekre fejlesztette képességeit: megnyerte a Montreux-i Jazz Fesztivált. Több éve már saját dalokat is ír, most élete hatodik szerzeményével jön Szőke Nikoletta és az Új esély!

Mező Misi szerint csodálatosat alkotott Nikoletta és férje, aki hangszerelte a dalt. Beletaposott a szívükbe, jó értelemben. Ferenczi György imádta, ahogy az énekesnő érzelmeit is közvetíteni tudta a produkcióban.

Pontok: 8 – 9 – 9 – 9

Egy fiatal szeghalmi bandával folytatjuk, akik büszkék vidéki gyökereikre! A banda énekese ezt a dalukat a szerelmének írta: benne megtalálta azt a személyt, aki az összes gondját elhessegette körülötte. Készüljenek fel, mert nem egy szokványos szerelmes dallal jön a Mudfield és a Nincsen szerencsém!

Mező Misi megjegyezte, hogy nem szólt többről a dal, mint amiről kell és amitől működik. Nagy Feró csillagos ötöst adott az előadásra, viszont a nóta véleménye szerint tele van rock közhelyekkel.

Pontok: 7 – 7 – 7 – 6

Biztosan az elődöntőbe jutott Szőke Nikoletta, a Tortuga, Galda Levente és Hajdu Erik.

4 dal tehát már az elődöntőbe jutott, a további 6 produkcióból 1-et pedig Önök juttathatnak tovább! Kedvencüket alapdíjas SMS-ben támogathatják. Az üzenetbe csak a produkció kódszámát írják be. Egy telefonszámról maximum 20 szavazatot küldhetnek.

Egy különleges extra produkció érkezik. A tavalyi év során sajnos sok olyan zenésztől kellett búcsúzni, akik marandót alkottak a zenei életben, nevük és zeneiségük fogalommá és legendává lett.
A decemberben elhunyt, Liszt Ferenc-díjas zeneszerzőre, szaxofonosra, énekesre, a Bergendy-együttes zenekarvezetőjére: Bergendy Istvánra emlékezünk. Egy különleges medley-vel a színpadon: Vincze Lilla és Ember Márk!

Az SMS szavazatok által az elődöntőbe jutott a Mudfield.

Az eredményhirdetést itt tudják visszanézni:

A teljes adás is megtekinthető: