Anyák napja már csütörtökön a Dunán!

 

Csütörtök délután a Ridikül Anyák napja előtti utolsó adásában természetesen az édesanyáké lesz a főszerep. A műsor vendégei – köztük Szulló Szabina Michelin-csillagos mesterséf – azokról az illatokról, emlékekről beszélgetnek, amelyet felnőttkorban minduntalan keresünk: anyukáink főztjének ízei.

Az édesanyák gondoskodása elengedhetetlen egy család életében, teendőik, a sokszor észrevétlenül maradó mosogatástól kezdve széles skálán mozognak, de talán mindenki számára a legfontosabb az anya által elkészített étel, a közös étkezések, mely egy család életében kitüntetett helyet foglal el. Sok ételt úgy ismer meg az ember, ahogy a mama főzte, és máshol is ezt az ízt keresi. Ez emlékezteti a gyerekkorára, a gyökereire, ezt az emléket, érzést más étel nem hozhatja vissza, nem pótolhatja. A témáról Dióssy Klárival Szulló Szabina séf, Székely Zsuzsanna pszichológus, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus és a műsor meglepetés-férfivendége beszélgetnek.

Szulló Szabina a Bocuse d’Or világdöntőjén 4. helyezést elért magyar csapat meghatározó tagja, akinek édesanyja is szakács. Bár gyerekként nemigen segédkezett a főzésben, mégis elleste a legfontosabb fogásokat. Szabina szerint a nagymamája szerette kézben tartani a dolgokat a konyhában, de azt megtanulta tőle, hogy nem szabad pazarolni, és tisztelni kell az alapanyagot. „Tudni kellett, hogy a zöldségekkel vagy az állatokkal a kertben mennyit kell foglalkozni, de magammal hoztam azt is, hogy mindig szép rendnek kell lennie a konyhában” – mesélte a mesterszakács.

Székely Zsuzsanna szerint az édesanyánk és a nagymamánk főztje nem az ízek, hanem a hozzájuk kötődő érzelmek miatt finom. „Nagymamám krumplipüréje szalonnával a tetején például azzal a melegséggel van összekötve, amit a mamámnál mindig éreztem” – mondta a pszichológus, hozzátéve, hogy ez igaz a hagyományos ünnepi ételekre is, hiszen a húslevest és a rántott húst is azért szeretjük annyira, mert a családi ebédekhez fűzött kellemes emlékekkel kapcsolódnak össze.

A Ridikül Anyák napi műsora április 30-án 16 óra 45 perctől a Dunán.

Olvasson tovább