Széchenyi István, algebra és mágnesesség az M5 csütörtöki oktatási műsorában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.
 

Április 23-án (csütörtökön) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben az első osztályosokkal az éneklést gyakoroljuk, a másodikosok pedig megismerkedhetnek a művészetek világával.

Felsős című műsorunkat elsősorban a 6-8. évfolyamosoknak ajánljuk. Természetismeretórán az emberi test vázáról, a csontozatról, és az ahhoz tapadó izmokról és inakról tudhatnak meg többet a hatodikosok. Irodalomórán a hiteles, alapos, korrekt adatgyűjtésről és felhasználásról tanulhatnak a nyolcadikosok – ez különösen prezentációkészítés során lehet hasznos. Hetedikes történelemből a reformkor és Széchenyi István lesz a téma, fizikából pedig a körmozgás. Erkölcstanból a hatodikosok az ökológiai lábnyom fogalmával ismerkedhetnek meg közelebbről. Ezután a nyolcadikosoknak szóló epizódban több tantárgyat is érintünk: történelemből a Kádár-rendszer ellenzékéről beszélgetünk Varga Szabolcs történésszel, a földrajzos részben Horvátországba és Szerbiába látogatunk el Varga Tamás geográfus segítségével, a biológia percekben pedig az alapszövetekről tudhatunk meg érdekességeket dr. Tamás Andreától.

11.30-tól a nyelvtanulásé a főszerep, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.

Érettségi című műsorunkat 12.30-kor irodalommal kezdjük, melyben első ismert költőnkről, Janus Pannoniusról tanulhatnak a végzősök. Matematikából az algebrai sorozatunk 3. részében az alábbi témákkal foglalkozunk: elsőfokú és abszolútértékes egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek, ezekhez kapcsolódó szöveges feladatok. Kémiából a halogének, fizikából a mágnesesség, történelemből pedig az iszlám vallás kialakulása lesz a téma.
14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, csütörtökön Deli Mária tart előadást „Agyunk őrző-védő szolgálata” címmel. A műsort pénteken reggel 7.30-tól megismételjük.

Olvasson tovább