×

Egyéb

Semmelweis Ignácról és a nyelvjárásokról is szó lesz az M5 szerdai oktatási programjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.
 

Április 22-én (szerdán) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amelyben a harmadikosokkal a különböző mondatfajtákról tanulunk, a negyedikesekkel pedig az átlagszámítást gyakoroljuk.

Felsős című műsorunkat ezúttal a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. 8.30-kor nyolcadikos kémiával kezdünk, a földkéreg legfontosabb anyagairól dr. Márk László biokémikus mesél a nézőknek. Nyelvtanból a hazánkban fellelhető nyelvjárásokról, a tájnyelvi elemekről, a jellegzetes szóhasználatokról tudhatnak meg többet a hetedikesek. Történelemből Edward Jenner, Louis Pasteur és Semmelweis Ignác munkásságáról tanulhatnak a 7. osztályos diákok. Matematikából a közös többszörös és a közös osztó lesz a téma, majd a népi hangszerekkel ismerkedhetnek meg a hatodikosok. Ezt követően Kéri Nagy Éva mesél védőnői hivatásáról a nyolcadikosoknak, utána pedig az állampolgári ismeretek keretében a királyság és a köztársaság intézményével foglalkozunk.

11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg olaszul.

Érettségi című műsorunk 12.30-kor kezdődik, magyarórán a nyelvi jelekkel foglalkozunk. Matematikából az algebrai sorozatunk harmadik részében az alábbi témákat érintjük: elsőfokú és abszolútértékes egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek, ehhez kapcsolódó szöveges feladatok. Biológiából az érzékelésről és az érzékszervekről lesz szó, informatikaórán a prezentációkészítés témakörét zárjuk le, történelemből pedig bemutatjuk a zsidó vallás főbb jellemzőit.
14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, szerdán Werner Norbert tart előadást „Óriási fekete lyukak és egy darabokra hullott műhold története” címmel. A műsort csütörtökön reggel 7.30-tól megismételjük.

Videó ajánló

Olvasson tovább