Trianoni békeszerződés és matematikai alapismeretek az M5 pénteki oktatási programjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.
 

Április 17-én (pénteken) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben az első osztályosokkal az összeadást és a kivonást, a másodikosokkal pedig az osztást és maradékos osztást gyakoroljuk.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. Hetedikes biológiával, azon belül az átmeneti öv növény- és állatvilágával indul az adás, majd magyar következik, ahol a nyolcadikosok megtanulhatják hogyan készíthetnek pontos, áttekinthető jegyzetet. A 6. osztályosok történelemből az ipari forradalomról tanulhatnak, hetedikes fizikából pedig az egyenes vonalú egyenletes mozgás lesz a téma. A 7. osztályosok erkölcstanból a családalapításról, a nyolcadikosok pedig a társadalmi szabálytalanságokról tudhatnak meg többet.

11.30-tól a nyelvtanulásé a főszerep, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg oroszul.

Érettségi című műsorunk 12.30-kor irodalommal kezdődik, amiben Ottlik Géza Iskola a határon túl című regényét vesszük górcső alá. Matematikából a komplex számokat mutatjuk be, amelyek ismerete elengedhetetlen, ha valaki természettudományi szakon szeretne továbbtanulni. Informatikából a prezentációkészítés fortélyival ismerkedhetnek meg a nézők, földrajzból Japán társadalmáról és gazdaságától lesz szó, történelemből pedig bemutatjuk a trianoni békeszerződés etnikai hatásait és következményeit.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, pénteken Gálhidi László tart előadást „Őserdők védelme” címmel. A műsort szombaton reggel 7.30-tól megismételjük.

Videó ajánló

Olvasson tovább