Oktatási anyagok péntekre (április 3.)

Felsős, Szólalj meg!, Érettségi és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.
 

Alsós

8:00 1. osztály: Évszakok

8:15 2. osztály: Egészséges táplálkozás

Felsős

8:30 Természetismeret – Vizek és vízpartok növényvilága (6. osztályos tanulók számára)
A természetes vizek élővilága összetett és érdekkes ökoszisztéma. A víz alatti a és víz feletti világ élelemforrás, használati tárgyak alapanyagák lelőhelye, kirándulási lehetőség és csodálatos természeti táj. A Felsősben minderről egy hévízi kalandtúra segítségével győződhetnek meg a nézők, a vízparton növő nádról pedig az is kiderül, hogy milyen elsőrendű tetőfedő anyag.

9:00 Irodalom – Weöres Sándor: Himnusz a Naphoz (7. osztályos tanulók számára)
Gyerekverseket szinte mindenki ismer; a bennük megjelenő játékosság, ritmika, nyelvi humor szerethetővé, könnyen megjegyezhetővé teszik az alkotásokat. Weöres Sándor számos gyerek-remekművet írt, ám nyelvi leleményeit, játékosságát nem csupán a gyerekversekben találhatjuk meg. Minderről bővebben a Felsős következő adásában beszélgetünk.

9:30 Történelem – Németország a két világháború között, Hitler hatalomra jutása (7. osztályos tanulók számára)
Az első világháború után sok elvarratlan szál maradt, a látszólag békés felszín alatt már mutatkoztak a problémák. Németországban ebben a közegben jutott egyre nagyobb hatalomhoz Adolf Hitler. A Felsős következő adása az egyre szélsőségesebbé váló Németországgal foglalkozik.

10:00 Fizika – A súly (7. osztályos tanulók számára)
Trambulinozni jó! A hatalmas ugrások, a szabadság pillanatnyi érzése közben eszünkben sem jut, hogy milyen fizikai erőhatások és fogalmak kapcsolódnak ehhez a tevékenységhez. A Felsős következő adásában azonban mindenre fény derül, s bár a súlytalanság állapotát nem sikerül elérni, a súlyról, mint fizikai fogalomról nagyon sok érdekességet tudhattok meg.

10:30 Erkölcstan – A tulajdon (6. osztályos tanulók számára)
Mindenkinek teljesen természetes, amikor azt a fogalmat használjuk, hogy az „enyém”. De ez mit is jelent? A saját tulajdon nagyon egyszerű definíció. Azt nevezzük saját tulajdonnak, ami az egyén kizárólagos tulajdonát képezi. De hogyan lehet saját tulajdonra szert tenni? Hogyan alakult ki a magántulajdon fogalma? Mi lehet valakinek a kizárólagos tulajdon? Ennek járnak utána a műsorvezetők.

11:00 Erkölcstan – Együttélés a társadalomban (8. osztályos tanulók számára)
A társadalom működésében a különböző törvényeknek alapvető szerepe van. Hogyan születik egy törvény? Mi az összefüggés az erkölcs, a belső mérték és a törvény között? Miben különböznek egymástól ezek a fogalmak? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is keressük a választ következő adásunkban.

Szólalj meg – angolul
11:30 29. és 30. lecke

Szólalj meg – oroszul
12:00 11-15. lecke

Érettségi

12:30 Magyar nyelv-és irodalom- A szónaklattan
A következő magyar órán ismét nyelvtannal folytatjuk az érettségire való felkészülést, ezen belül is egy – a már ókortól jelen lévő – nyelvészeti móddal, mégpedig a szónoklattal, amely egészen Ciceróig visszavezethető. Megtudhatjuk, milyen egy jó szónok, milyen egy jó szónoklat, és hogy hogyan lehet ezt a képességünket fejleszteni.

13:00 Matematika- Térgeometria – Hasáb, Henger
Hasáb – Henger Leginkább a matek órákról ismert fogalmak, de ha figyelmesen körbenézünk a világban, mindenhol találkozhatunk velük. A henger forma például kitűnő hőszigetelő, ugyanis egy téglatest formához képest kisebb felületen ad le hőt. Ezért hengeres testek például a vízmelegítő bojlerek. De kevesebb helyet is foglalnak, mint például a téglatest és a nyomásnak is jobban ellenállnak. Ezért használják a silók építésénél vagy folyékony halmazállapotú anyagok szállításánál. A gyakorlati élet is mutatja, hogy nem csak az érettségin lesz szükségetek a múlt órán tanultakra, azaz a henger és a hasáb térfogatának és felszínének számításaira.

13:30 Informatika- Szövegszerkesztés 2.
A szövegszerkesztés szabályainak tanulását folytatjuk. Szó lesz hivatkozásokról, képek, alakzatok beszúrásáról, körlevélkészítésről. Felelevenítjük a betű-és bekezdésszintű műveletekről tanultakat is, tehát ismételni is fogunk. Beszélünk arról, hogy milyen logika mentén érthető meg könnyen a szövegszerkesztés, kategorizáljuk a műveleteket és tételesen végig megyünk a tipikus hibákon, amelyek előadódhatnak az érettségi során. Kitérünk a körbefuttatásra, a rögzített méretarányra és az alapvető funkciók bemutatására is.

14:00 Földrajz- A globalizáció
A globalizáció a globus – földgolyó szóból ered, amelynek átvitt jelentése: a világ. Ebből kiindulva a globalizáció azt jelenti, hogy világméretűvé válás. Hogy mi válik világméretűvé e fogalom által lefedett folyamat során? Minden. A világgazdaságban világszinten szerveződik a termelés, a fogyasztás, a kereskedelem, és így tovább.

14:30 Történelem- A felvilágosodás eszmerendszere
Bemutatjuk a felvilágosodás eszmerendszerét, az alábbi szempontok szerint:
– a felvilágosodás általános jellemzése;
– az egyén, a társadalom és az állam kapcsolata;
– közgazdasági tézisek.

Olvasson tovább