Oktatási anyagok szerdára (március 25.)

Felsős, Szólalj meg!, Érettségi és Mindenki Akadémiája tananyagok az otthoni tanuláshoz.
 

Felsős
8:00 Biológia – A sejt (8. osztályos tanulók számára)
Az élet alapvető egysége a sejt. Minden élő szervezet számtalan különböző sejtből áll. A sejtek felfedezéséről, felépítéséről, működéséről, feladatairól tudhattok meg többet.

8:25 Irodalom – József Attila: Mikor az uccán átment a kedves (7. osztályos tanulók számára)
A szerelem az egyik leggyakoribb verstéma. Költőink rímekbe foglalva vallották meg vágyódásukat, boldogságukat, az elutasítás és szakítás fájdalmát vagy a féltékenység érzésését. Egy szerelmes verset olvasva sokszor ráismerünk a bennünk dúló érzelmekre, amelyeket – ha kifejezni nem is tudjuk – éppen átélünk. A Felsős műsorvezetői a szerelmes versek nyomába erednek, és még egy saját vers írására sőt megzenésítésére is kísérletet tesznek.

9:00 Történelem – Európa az első világháború után (7. osztályos tanulók számára)
A trianoni békeszerződést az első világháború győztes hatalmai és a háborúban vesztes Magyarország képviselői 1920. június 4-én írták alá a versaillesi Nagy Trianon-kastélyban. A szerződés következményeiről, valamint Magyarország és Európa gazdasági-társadalmi átrendeződéséről Tóth Zoltán történelemtanárral beszélgetnek a műsorvezetők. A trianoni békeszerződés részleteit és következményeit Varga Szabolcs történész tárja fel a Felsősben.

9:25 Matematika – A sokszögek kerülete (6. osztályos tanulók számára)
A sokszögek kerületét számos alkalommal kell pontosan kiszámítani. Akár egy ház kerítéséhez vásárolunk anyagot, akár egy jelmezt készítünk vagy egy képet szeretnénk bekeretezni. A Felsős matematikás adásában a különböző síkidomok kerületének képleteivel ismerkednek meg a műsorvezetők.

10:00 Művészet – Giuseppe Verdi (7. osztályos tanulók számára)
Verdi muzsikáját mindenki ismeri. A Rigoletto, a Traviata vagy az Álarcosbál egy-egy híresebb áriáját még azok is szívesen és hiba nélkül eldúdolják, akik nem tanultak komolyzenét, nem járnak operaelőadásokra. Egy reklámban vagy egy filmben gyakran csendülnek fel a halhatatlan dallamok, amelyek a XIX. században születtek meg az olasz opera fejedelmének kottapapírján.

10:30 Szakmák/Állampolgári ismeretek – Festő és grafikus szakmák/Az alkotmányozás története (8. osztályos tanulók számára)
A rajzkészséget, a tehetséget nem lehet megtanulni. Ha viszont a tehetség is megvan és a szakmai háttér is rendelkezésre áll, akkor semmi akadálya annak, hogy festőként keressük a kenyerünket. Következő adásunkban a grafika, a festészet avatott képviselőjével beszélgetnek a műsorvezetők hivatásáról. Az állampolgári ismeretek sorában az alkotmányozás folyamatát ismerteti Varga Szabolcs történész

Szólalj meg – angolul
11:00 15. és 16. lecke

Szólalj meg – olaszul
11:30 6-10.

Érettségi
12:00 Magyar nyelv-és irodalom – Szófajtan
A mai adásban a szófajtannal foglalkozunk. Megismerjük közelebbről is az alapszófajokat (ige, főnév, stb.) és hogy ezek hogyan is viselkednek különböző szerkezetekben.

12:30 Matematika – Geometria – derékszögű háromszög
A tiszta geometriai forma maga a szellemi világ – fogalmazott legutóbbi adásunkban egy építész, aki szabadidejében gyerekeknek oktatja a geometria nyelvét, ami segít megérteni a körülöttük lévő világot. A geometria több héten átívelő adását háromszögekkel kapcsolatos alapismeretekkel kezdtük. Csoportosításuk, belső – külső szögek száma. Megismerkedhettetek a szögfüggvényekkel ez által a szögek és az oldalak arányára jellemző tulajdonságokkal. Ha derékszögű háromszög, akkor természetesen Pitagorasz-tétel. Ellátogattunk a matematika múzeumba is, ahol kézzelfoghatóvá válnak a definíciók. Következő adásunkban a hegyes és tompaszögű háromszögekkel folytatjuk.

13:00 Biológia – A táplálkozás evolúciója
A táplálkozás összetett folyamat, melynek szakaszai a táplálék felvétele, az emésztés és a salakanyagok leadása. A táplálkozás első lépése a táplálék felvétele és felaprózása. Tápláléktól függően növényevő, állatevő és mindenevő állatokat különböztetünk meg. A növényevők mindennap táplálkoznak, és ez idejüknek legalább felét kiteszi. Az állatevők rendszerint hosszabb ideig bírják a koplalást, mert az állati eredetű anyagok táplálóbbak, mint a növények. A ragadozók frissen elejtett állatokat esznek, a rovarevők leginkább rovarokkal táplálkoznak, az élősködők pedig élő állatok vérét szívják. A táplálék megszerzésére viszont igen sokféle módszer létezik.

13:30 Informatika – Programozás, feladat struktúrákkal
Folytatjuk a programozási ismeretek elsajátítását. Az elméletben megtanultakat, a struktúrákat fogjuk alkalmazni érettségi feladat kapcsán. Felhasználjuk eddigi ismereteinket, gyakorlatba ágyazva. Beszélünk Alan Turingról, a Turing – teszt és Turing – gép jelentőségéről, bemutatjuk, mit csinál egy szoftverfejlesztő és hasznos tanácsokat adunk, hogyan védhetitek programjaitokat Ti is a hackerek elől.

14:00 Történelem – Zrínyi Miklós és a török kiűzése Magyarországról
Bemutatjuk Zrínyi Miklós a Habsburg-házhoz és a törökhöz való viszonyát, továbbá a török kiűzésének folyamatát. Az alábbiakra térünk ki:
o Zrínyi nézeteit befolyásoló családi háttér, politikai környezet
o Zrínyi tevékenysége
o A török kiűzésének folyamata

Mindenki Akadémiája
20:00 Nagy Veronika: Tudomány a gyerekszobában, a porcelánbabák története

Olvasson tovább