Jónak lenni jó!

Jónak lenni jó - cikkek - 2019

Jónak lenni jó! így zajlott percről percre az adománygyűjtő műsor

Nézze vissza az egész műsorfolyamot!

A nap legszebb pillanatai

Rekordösszeg gyűlt össze a Jónak lenni jó kampány alatt

Rekordösszeg, mintegy 220 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány – mondta el Siklósi Beatrix projektvezető, az M5 csatorna igazgatója hétfő reggel az M1 és a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorának közös interjújában.

Az adományvonal még él és fontos az összegyűlt adomány nagysága, mivel a Peter Cerny Alapítvány minden szempontból megújulás elé néz – jegyezte meg.

Hozzátette: vasárnap estig csak telefonhívások által 60 millió forint gyűlt össze, egy hívás 500 forintot támogatást jelent – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy köszöni az árverésre bocsájtott tárgyak licitálóinak a támogatást és a közmédia munkatársainak a munkáját.

Siklósi Beatrix felidézte, hogy vasárnap a közmédia műsorvezetői telefonon is fogadták a felajánlásokat, a beszélgetések során kiderült, hogy az adakozók közül sokan maguk is koraszülöttek voltak vagy a gyerekeik azok, így közvetlenül is érintve érezték magukat a témában.

22:30
Több mint 210 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó kampányban, a pontos összeg 214 712 766 forint, mellyel a koraszülöttek mentését segítik.
Vasárnap reggel 9 órakor kezdődött a Jónak lenni jó egésznapos műsorfolyama, a közmédia minden csatornája bekapcsolódott az adománygyűjtésbe.

Zséda egyik fellépőruháját ajánlotta fel, Rúzsa Magdi pedig egy dedikált DVD-t és egy Kosztolányi Dezsőről szóló könyvet kínált fel licitálásra. Pitti Katalin operaénekes külön koncertet adott a Jónak lenni jó-nak. A köztársasági elnök felesége is segítette a gyűjtést. Hercegh Anita korábban egy teljes napot töltött el a koraszülött mentőkkel.

Közben folyamatosan érkeztek a vendégek a közmédia adományműsorába. A stúdióban minden vendég felakasztott egy-egy díszt a Jónak lenni jó karácsonyfájára. Többször is kapcsolták a Peter Cerny Alapítvány helyszíneit, hiszen a Jónak lenni jó idén az alapítványt támogatja, amely koraszülöttek mentésével foglalkozik.

A vasárnapi műsor vendége volt Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki egy napot töltött el a Peter Cerny Alapítvány munkatársaival, hogy megismerje a szervezet tevékenységét.

A köztársasági elnök és felesége két tárggyal is támogatja a Jónak lenni jó idei kampányát: 22 óráig lehet licitálni egy értékes pezsgőspohár-készletre és a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet szerzett magyar vízilabda csapat tagjai és vezetőedzője által dedikált plakátra.

Somogyvári Zsolt, az alapítvány vezető orvosa szerint a pénzen túl az egész szakmát segítette a Jónak lenni jó.

A Jónak lenni jó adománygyűjtő kampány idei kedvezményezettje a Peter Cerny Alapítvány volt

A Magyar Labdarúgó Szövetség is csatlakozott az adománygyűjtéshez

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. is elkötelezett támogatója a Jónak lenni jó kampánynak

Jónak lenni jó! 10. adás:

22:00
Lezárult a Jónak lenni jó adománygyűjtő akció.

Színészek, művészek és közéleti szereplők adták egymásnak az ajtót vasárnap a közmédiában. Fellépőruhát, színházi maszkot és dedikált tárgyakat is felajánlottak. Az ezekből származó bevétel, és a telefonos adományok is a koraszülöttek mentését segítik – közölte az M1 Híradója. Mintegy 210 millió forint gyűlt össze!

21:50
Nemsokára lezárul a Jónak lenni jó adománygyűjtő akció.

Színészek, művészek és közéleti szereplők adták egymásnak az ajtót vasárnap a közmédiában. Fellépőruhát, színházi maszkot és dedikált tárgyakat is felajánlottak. Az ezekből származó bevétel, és a telefonos adományok is a koraszülöttek mentését segítik – közölte az M1 Híradója. Eddig mintegy 200 millió forint gyűlt össze.

Vasárnap reggel 9 órakor kezdődött a Jónak lenni jó egésznapos műsorfolyama, a közmédia minden csatornája bekapcsolódott az adománygyűjtésbe. Ismert emberek és művészek ajánlottak fel tárgyakat, amivel a koraszülötteket segítették.

21:30
Az esti órákig már több mint 185 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány.

A vasárnapi műsor vendége volt Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki egy napot töltött el a Peter Cerny Alapítvány munkatársaival, hogy megismerje a szervezet tevékenységét.

Herczegh Anita felidézte, hogy együtt utazott az alapítvány munkatársaival a mentőautóban, több budapesti kórházban is jártak. Tapasztalatairól szólva elmondta: korábban úgy gondolta, hogy egy mentőautónak a lehető leggyorsabban kell haladnia, a koraszülöttek szállításánál azonban a sebességnél sokkal fontosabb a baba nyugalma és biztonsága, ezért az ilyen mentők lassabban közlekednek. Hozzátette: megnyugtató volt látnia, hogy a mentőautó nagyon jól felszerelt, az alapítvány munkatársai pedig a legapróbb részletekre is odafigyelnek, mindenre próbálnak felkészülni. Példaként említette, hogy minden baba kap egy horgolt polipot, amelynek csápjaiba tud kapaszkodni a köldökzsinór helyett.

Herczegh Anita véleménye szerint elhivatottság, szakértelem, tapasztalat és rutin jellemzi az alapítvány munkatársainak a munkáját. Kiemelte: azok az orvosok vagy nővérek, segítők, akik az alapítványban dolgoznak, hihetetlen felelősségteljesen, odaadással, küldetéstudattal végzik a munkájukat. Mint mondta, biztonságérzetet ad számára, hogy milyen jó kezekben vannak azok a babák, akik a Peter Cerny Alapítvány gondozásába kerülnek.

A köztársasági elnök és felesége két tárggyal is támogatja a Jónak lenni jó idei kampányát: 22 óráig lehet licitálni egy értékes pezsgőspohár-készletre és a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet szerzett magyar vízilabda csapat tagjai és vezetőedzője által dedikált plakátra.

Herczegh Anita asszony stúdiónkban járt

Jónak lenni jó! 8. rész:

19:30
A kora esti órákig mintegy 175 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány. Számos cég is jelentős felajánlást tett.

Siklósi Beatrix projektvezető, az M5 kulturális csatorna igazgatója hangsúlyozta, hogy a magánemberektől érkezett számtalan felajánlás mellett több cég is a kampány mellé állt és jelentős felajánlást tett, mert a közmédiához hasonlóan ők is fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást. Mint mondta, igazi sikertörténet a közmédia életében ez a vasárnap, hiszen igen jelentős összeg, mintegy 175 millió forint gyűlt már össze és a műsor zárásáig ez az összeg még emelkedni fog reményeik szerint.

A Duna Asztalt Kft. 50 millió forinttal támogatja idén a Jónak lenni jót. A társaság műszerekkel már korábban is segítette az egészségügyet, most pedig 50 millió forintot ajánlottak fel a Peter Cerny Alapítvány javára, mivel a cég tulajdonosának unokái is koraszülöttek voltak.

A Shell a kezdetek óta számos különböző formában támogatta a Peter Cerny Alapítvány működését, jelenleg is ők biztosítják az üzemanyagot az összes mentőautóba. A cég 16 millió forintos támogatása magába foglalja a mentőautók számára biztosított üzemanyagot, valamint a töltőállomásokon megrendezett őszi adománygyűjtő kampány keretében megvásárolt Tecotherm Neo készüléket, amely az újszülöttek oxigénhiányos állapotának hatékony kezelésére szolgál.

A Herendi Porcelánmanufaktúra a kezdetek óta támogatja a Jónak lenni jó kampányt, idén egy unikális urálibagoly-figurát ajánlottak fel. A figurát, amelyből ez az egy darab készült, Babos Tímea, Vásáry Tamás és Farkas Bertalan aláírása díszít, 22 óráig lehet rá licitálni.

Demján Sándor nagyvállalkozó is a kezdetek óta a műsor partnere volt, halála óta pedig a nevét viselő alapítvány támogatja a Jónak lenni jót 2,5 millió forinttal.

Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hu\jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.

A Magyar Posta számára is fontos a segítségnyújtás

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója vendégeskedett nálunk

Családtörténet Dávidról és édesanyjáról

Jónak lenni jó! 7. adás:

A Thália Színház felajánlása

Benkő László mesélt az Omega Együttes felajánlásáról

Béres Gábor, a Mercedes-Benz Transporter értékestési vezetője mesélt

Jónak lenni jó! 6. adás:

A Budapesti Operettszínház is tett felajánlást

Jónak lenni jó! 5. adás:

15:05
Már mintegy 100 millió forint gyűlt össze a közmédia Jónak lenni jó című jótékonysági műsorában, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítvány.

A vasárnap délutáni műsorban bemutatták Peter Cernyt, az alapítvány első adományozóját, akinek köszönhetően mára a koraszülött-mentés és -szállítás olyan szintre fejlődhetett Magyarországon, hogy az ország bármely területén született koraszülött babák egyenlő eséllyel indulhatnak az életben. Az alapítvány története azzal az első mentőautóval kezdődött, amelyet Peter Cerny vásárolt és más támogatók segítségével felszereltek a szükséges orvosi berendezésekkel. Peter Cernyt Béli Ádám kereste fel Bécs környéki otthonában. Mint elhangzott, nagyon sokat jelentett az alapító-adományozónak az, hogy történetével ő maga is hozzájárulhatott az idei jótékonysági kampányhoz.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös, hagyományteremtő céllal megvalósuló újévi koncertjének bevételét a Jónak lenni jó jótékonysági kampány kedvezményezettjének, a Peter Cerny Alapítványnak ajánlja fel. Az Újévi nyitány címmel meghirdetett koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, a műsor az M5 csatornán csúsztatott élő közvetítésben látható majd. Az újévi koncert karmestere Vásáry Tamás, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta: az, hogy az egyetemen tanuló fiatalok együtt léphetnek fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, példaértékű törekvés. Olyan műsorfolyamot állítottak össze, amely jól reprezentálja a frissességet, a nyitást, az újdonságot, ugyanakkor a tradíció is megjelenik benne. A koncerten Beethoven István király című operájának nyitánya, majd többek között Dohnányi Ernő, Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Rossini és ifjabb Johann Strauss művei is elhangzanak.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta: január 1-jén 18 órakor lesz a koncert, amelyre két hét alatt minden jegy elkelt. A jegybevétel, 5 millió 650 ezer forint a Peter Cerny Alapítványt segíti. A Zeneakadémián megvalósuló koncertet január 1-jén 20 óra 30 perckor közvetítik az M5 csatornán.
Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója is kiemelte, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztály együtt lép fel és pezsgő, derűs, szép és emlékezetes műsort készítettek elő.

Az adománygyűjtő műsor vasárnap reggel 9 órától este 22 óra 30 percig a Duna, a Duna World és az M5 csatornán látható.

Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hu\jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.

A Shell egyik kiemelt támogatási területe a koraszülöttmentés

A hagyományteremtő újévi koncert jegybevétele is adománnyá válik

Vendégünk a „Fölszállott a páva” c. műsor népszerű felkészítő mestere, Kádár Ignác

A Vidám Színpad felajánlása

A Jónak lenni jó visszatérő vendége és felajánlója, Czinke Gábor

Jónak lenni jó! 4. adás:

Rúzsa Magdi érkezett stúdiónkba

12:00
Folyamatosan érkeznek a felajánlások a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány. A déli órákban már mintegy 70 millió forint gyűlt össze.

Siklósi Beatrix projektvezető, az M5 kulturális csatorna igazgatója az MTI-nek kiemelte, hogy a közmédia felhívására szinte az egész ország összefogott a jó ügy érdekében, magánemberektől, cégektől percről percre érkeznek a felajánlások. A közmédia műsorvezetői folyamatosan fogadják a telefonon érkező felajánlásokat, az adományvonalon is gyűlik a pénz, emellett nagylelkű adományok is érkeztek a délelőtt folyamán.

Példaként említette Dienstmann Tamás építési vállalkozót, a Horizont Global Kft. ügyvezető igazgatóját, aki a tavalyi Jónak lenni jó! kampányban egy házat ajánlott fel egy négygyermekes erdélyi családnak, ahol hármas ikrek születtek két éve. Dienstmann Tamás most a koraszülöttként világra jött hármas ikrek “nevében” ajánlott fel három inkubátort összesen 15 millió forint értékben a Peter Cerny Alapítvány javára.

Hozzátette, hogy Pitti Katalin operaénekes délelőtti jótékonysági koncertjén 310 ezer forint gyűlt össze és elkelt a Plácido Domingo operaénekes tiszteletére készült lámpa is 600 ezer forintért.

Siklósi Beatrix emlékeztetett arra, hogy a felajánlásokat vasárnap 22 óráig fogadják. Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hu\jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.

A projektvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy az M5 kulturális csatorna Facebook-oldalán folyamatosan figyelemmel lehet kísérni az adománygyűjtés állását és a műsorral kapcsolatos extra tartalmak is elérhetők.
Az adománygyűjtő műsor, amelyet az idén tizedszer rendez meg a közmédia, vasárnap reggel 9 órától este 22 óra 30 percig a Duna, a Duna World és az M5 csatornán látható.

Jónak lenni jó! 3. adás:

Zsédenyi Adrienn „Zséda” egy egyedi Daalarna nadrágkosztümöt ajánlott fel

Dienstmann Tamás inkubátorokat ajánlott fel

Jónak lenni jó! 2. adás:

Mága Zoltán felajánlása

Dr. Somogyvári Zsolt, neonatológus szakorvos beszélt a koraszülöttek mentéséről

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány neonatológus szakorvosa a műsorban elmondta, hogy az 1980-as 90-es években az ezer grammos súly és a 28. várandóssági hét volt az életképesség határa, amely jelenleg 400-450 gramm és körülbelül 24. betöltött hét, “De számtalanszor viszünk 22., 23. hétre született babát és van az alapítvány történetében 350 grammos baba, aki teljesen jól van már” – tette hozzá.

Elmondta: a legfontosabb, hogy a koraszülött babát a kihűléstől óvják és a légzését olyan módon pótolják, hogy az minél kisebb későbbi károsodást okozzon, ez az idegrendszeri sérülések megelőzésével is összefügg. Olyan megelőző szemlélettel kell őket ellátni, amely kiterjed arra, hogy lehetőleg minden külső ingert kikapcsoljanak. Mint kiemelte, most már olyan lélegeztetőgépeik vannak, amelyek fölöslegesen nem tágítják a tüdőt, amely így nem sérül annyira, mint akár 20 évvel ezelőtt.

Elmondta: “hét stratégiai céljuk van, köztük a mentőautócsere, továbbá egy magasfrekvenciájú lélegeztetőgép beszerzése, a segédnővér- és orvosképzés megszervezése, az újszülött újraélesztési oktatáshoz speciális szimulátor beszerzése és az informatika cseréje. “Minden fillérnek meglesz a helye” – fogalmazott.

Jónak lenni jó! 1. adás:

A koraszülöttek mentését támogatja a közmédia egész napos műsora

A felajánlásokat este 22 óráig fogadják. A műsor kezdetéig az adományvonalakon keresztül mintegy 45 millió forint gyűlt össze.

Az adománygyűjtő műsor, amelyet az idén tizedszer rendez meg a közmédia, vasárnap reggel 9 órától este 22 óra 30 percig a Duna, a Duna World és az M5 csatornán látható.

Bemutatják az alapítvány tevékenységét, koraszülött gyermeket nevelő szülők történeteivel ismertetik meg a nézőket, ismert emberek lesznek a stúdió vendégei és több különleges produkcióval is készülnek a műsor készítői. A nap folyamán bejelentkeznek a Semmelweis Egyetem I. számú Gyerekklinikájáról és a Peter Cerny Alapítvány központjából.

Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hu\jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.

További olvasnivalók